Siirry pääsisältöön

Helsinki City Marathon 2017 - maailmanlopun tunnelmissa





Säätila (lämpöasteet, tuuli ja sade) on oleellinen juttu maratonilla. Optimaalisella säällä voi ylittää itsensä. Ja päinvastoin. Jos sää ei suosi, on monesti pakko luopua aikatavoitteista ja yrittää vaan pinnistellä maaliviivan paremmalle puolelle.

Sää ei totisesti suosinut eilen Helsinki City Marathonilla. Minusta pahin mahdollinen sää maratonilla on helle. Toiseksi pahin on rankkasade. Eilen juoksijat saivat kärsiä näistä molemmista.

Starttialueella odotellessani aavistelin pahaa. Ei tarvinnut kuin seistä paikallaan niin jo hiki virtasi ja tuli jano. Mietin, mitä mahtaa juoksemisesta tulla. Ilma oli painostavan kuuma, seisova, nahkea. Mittari näytti +24, mutta tuntui paljon kuumemmalta. Sää enteili ukkosta.

Parin ensimmäisen kilometrin aikana hylkäsin kaikki ajatukset ennätyksestä tai ylipäätään aikatavoitteesta. Päätin, että otan tämän kisan harjoituksena, pitkänä lenkkinä. Tavoitteena on päästä maaliin. Samantekevää, vaikka aika olisi 5:00, kunhan tästä jotenkin selviän.

Juoksin rennosti, kiitin kannustajia hymyllä ja vilkutuksella. Reitin varrella oli paljon lapsia antamassa läpsyjä. Yritin pitää mielialaa yllä ajattelemalla, että kuumassa juokseminen parantaa kestävyyttä. Nautin maisemista. Ihana, merellinen Helsinki.

18 kilometrin kohdalla alkoi pistää vasenta kylkeä. Himmasin vauhtia. Pelästyin, että onkohan peli pelattu. Mutta kylkipisto onneksi vähitellen loppui seuraavien parin kilometrin aikana.

26 kilometrin kohdalla alkoivat vaikeudet. Yhtäkkiä tuli tunne, että kaikki voima ja energia olivat
valuneet tyhjiin. Juoksu muuttui raahustamiseksi. Jalat olivat vetelät ja voimattomat. Lisäksi piinasi aivan järkyttävä jano. Pohdin, milloin mahtaa tulla seuraava huoltopiste. Kun sinne pääsen, ilmoitan keskeyttäväni. Mitä järkeä jatkaa, kun ei kropassa ole enää mitään voimaa? Suunnittelin jo valmiiksi, että kävelen huoltopisteeltä stadionille. Siinä vaiheessa oltiin vielä niin lähellä Telia areenaa, etten katsonut tarpeelliseksi pyytää raatotaksin kyytiä.

Muistin sitten, että minulla on energiageeliä mukana. Raahustin huoltopisteelle asti, nappasin geelin ja join reilusti vettä päälle. Kuinka ollakaan, matka jatkui. Pääsin uuteen nousuun.

Nousu oli kuitenkin tilapäinen. Seuraava seinä tuli vastaan 30 kilometrin kohdalla. Ensimmäistä kertaa jouduin kävelemään juoksukisassa. Olen välttänyt kävelemistä, koska olen pelännyt, että kävelypätkän jälkeen en enää saa pinnistettyä itseäni juoksemaan. Mutta asia ei ollutkaan näin. Kävelypätkä antoi lisää voimia ja jaksoin taas juosta vähän aikaa. Eteneminen oli sen verran takkuista, että päätin ponnistella kilometri kerrallaan, välillä kävellen, välillä hölkäten. 

Vatsa alkoi reistailla 34 kilometrin kohdalla. Kuin olisi ollut kivi mahan pohjalla, ja samaan aikaan jonkinlainen epämääräinen kuvotus. Vatsani menee herkästi sekaisin urheilujuomasta. Kisassa tarjottu Lidlin urheilujuoma oli todennäköisesti minulle sopimatonta, ja lisäksi se oli mielestäni hirveän makeaa ja pahanmakuista. Loppumatkalla en uskaltanut juoda mitään muuta kuin vettä.

36 kilometrin kohdalla tunsin, että voiman rippeitä oli sen verran jäljellä, että pystyisin juoksemaan maaliin. Pidin yllä tasaista hölkkätahtia ja keskityin ajattelemaan vain sitä, kuinka vähän oli enää jäljellä. Jaksaisin maaliin, vaikka jalat painavat tonnin. Sääkin muuttui hiukan viileämmäksi. Paksu pilvikerros peitti taivaan, ja Jätkäsaaren kohdalla nautin ihanan viilentävästä tuulenvireestä.

Oli enää kilometrin verran matkaa maaliin, kun taivas repesi. Hölkötin Töölönlahden rantaa ja vilkaisin taivaalle. Koko taivas oli musta. Samassa jyrähti. Ja sitten kuin joku olisi kääntänyt hanasta, alkoi sataa kaatamalla. Rankkasade kasteli samassa minuutissa kaikki vaatteeni ja kengät läpimäräksi.
Joka askeleella tunsin, miten vesi litsui lenkkarien sisällä. Otin lippiksen päästä ja annoin sateen
kastella kasvot ja hiukset. 

Koko maisema muuttui tummaksi, mustanpuhuvaksi. Alkoi tuulla puuskaisesti ja rajusti. Sade hakkasi asfalttia, ja vesi näytti aivan kuohuvan. Tuuli ujelsi ja riepotti puita niin että ne taipuivat puuskissa. En meinannut päästä eteenpäin. Sade löi kasvoille niin, etten ollut nähdä kunnolla. Salamat risteilivät taivaalla. Jostain kauempaa kuului ambulanssin ujellus. Kuulin lapsen hätääntynyttä huutoa. Tältäköhän näyttää sitten kun maailmanloppu tulee, mietin itsekseni.

Yhtäkkiä huomasin vieressäni juoksevan nuoren miehen. Mies virnisti. "Eipähän oo enää kuuma!" hän hihkaisi. Eipä ole ei, totesin ja hymyilin. Tilanne tuntui absurdilta. Täällä me juostaan jotain maratonia keskellä myrskyä. Ihan vapaaehtoisesti.

Stadion näkyi jo. Äkisti tunsin vasemmassa polvessa vihlovaa kipua. Hidastin vauhtia ja onnuin jalkaa vähän aikaa. Sitten ajattelin, että mitä hittoa, maaliin on matkaa puoli kilometriä. Juoksen tästä maaliin vaikka mitenkä päin. Saavutin maalin ajassa 4:11:22. Maaliportti puuttui, koska tuuli oli kaatanut sen.

Kävelin kylmissäni Töölön kisahallin parkkipaikalle yhteiskuljetusautollemme. Olin tullut Helsinkiin parinkymmenen muun juoksijan kanssa kimppakuljetuksella. Jalat oli tohjona ja palelin niin, että huulet sinersi ja hampaat kalisi. Bussissa tuumailimme yhdessä, mikä meidät oikein saa lähtemään tähän touhuun. Vapaaehtoisesti ja vieläpä maksamaan tästä.

Järjestelyt HCM:lla toimivat taas erinomaisesti. Vessoja oli riittävästi, samoin juomapisteitä. Juoksijoita palveltiin ripeästi ja ystävällisesti.

Kävellessäni Telia areenalta kisahallille en voinut olla ajattelematta, että olisivatko lämmittävät avaruuspeitteet olleet järjestäjältä liian suuri satsaus. Olin nimittäin niin jäässä, kun lampsin vesisateessa ja tuulessa. En varmaan ole ainoa osallistuja, joka jäi kaipaamaan jotain lämmittävää peitettä. Kaikilla ei ollut mahdollisuutta päästä areenan sisätiloihin lämmittelemään; sisällä oli tupaten täyttä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin minusta tuli ituhippi

Edellisessä postauksessa pohdiskelin sitä, voinko kutsua itseäni vegaaniksi, kun teen silloin tällöin ostopäätöksiä, joita puhdasoppinen vegaani ei tekisi. Sanan varsinaisessa merkityksessä en siis tosiaan ole vegaani, koska ostan ja käytän villaa, untuvaa ja nahkaa. Pyrin kuitenkin välttämään kulutuksessani kaikkea eläinperäistä. Kaksi vuotta sitten aloitin täysin vegaanisen ruokavalion. En syö lihaa, kananmunia, maitotuotteita enkä mitään muutakaan eläinkunnan tuotetta. Tässä postauksessa kerron omat perusteluni, miksi siirryin kohti vegaanista elämäntapaa. Palaan ensin ajassa taaksepäin. Olin nuori lukiolaistyttö, kun veganismi löysi tiensä Suomeen ja omassa koulussani muutama nuori ryhtyi vegaaniksi. Elettiin kai vuotta -96 tai -97. Ne muutamat lukion vegaaninuoret olivat kirjaimellisesti ituhippejä. Heille naureskeltiin ja heitä ivattiin, julkisesti ja selän takana. Erään kerran ituhippinuoret järjestivät hieman koomisen mielenosoituksen McDonald´sin edessä. En muista, mi

Finlandia Marathon 2017 - ei hintansa väärti

Eilen 16.9. juoksin kuluvan vuoden kolmannen maratonin Jyväskylässä. Kuten otsikosta voi päätellä, tapahtuma oli lievä pettymys. Reitti oli kokonaan asfalttipäällysteinen kevyen liikenteen väylä, Rantaraitti. Yksi kierros oli 10,55 km eli neljä kertaa kipaistiin Jyväsjärvi ympäri. Tykkäsin reitistä. Järjestäjä mainostaa reitin olevan kaunis ja tasainen, mikä pitääkin paikkansa. Ainoa tylsempi osuus on parin kilometrin pätkä kierroksen loppupäässä. Tuo pätkä juostiin Vaajakosken moottoritien varressa. Kyseinen pätkä tuntui puuduttavalta ja vähän raskaaltakin, koska piti juosta vastatuuleen. Tuttu selviytymispaketti oli mukana tälläkin kilpailureissulla: laastarit, särkylääke ja suolatabletit. Kisakeskukseen oli helppo löytää opasteiden ansiosta. Kaikki oli lähellä ja selkeästi merkitty: numeroiden jako, pukuhuoneet jne. Hallissa porukka istuskeli ja odotti starttia. Tunnelma oli jotenkin vaisu. Hetken istuskeltuani hoksasin, mistä vaisuus johtuu: ei ollut pirteitä juontajia,

Paavo Nurmi Marathon 2018

Kirjoitin kisaraportin Paavo Nurmelta heti juoksun jälkeisenä päivänä, mutta teksti unohtui luonnoslaatikkoon. En ottanut reissulta kuvia, joten menköön tämä teksti julkaisuun ilman kuvia, ja lähes kuukausi itse tapahtuman jälkeen.            * * * Jalat on kipeät, mutta mieli iloinen. Juoksin kahdennentoista maratonini aurinkoisessa Turussa. Vieläkin on niin huikea fiilis, että taatusti tämä juoksu jää muistoihin todellisena hyvän mielen maratonina. Turkuun on aina mukava tulla. Jokirannan maisemat ovat minulle hyvinkin tuttuja, koska asuin kaupungissa yhdeksän vuotta. Tänä viikonloppuna Turussa oli maratonin lisäksi muutakin happeningia: olutfestivaalit ja Turbaani-kaupunkifestarit. Turun traagisesta terrori-iskusta tuli kuluneeksi 18.8. päivälleen vuosi, minkä vuoksi oli järjestetty myös kaksi mielenosoitusta. Kun käppäilin linja-autoasemalta Puutorin ohi jokirannan suuntaan, en voinut olla huomaamatta, että jotain poikkeuksellista on tekeillä. Poliisiautoja kulki ohi jatkuval