Siirry pääsisältöön

Miniloma Vierumäellä: juoksua ja vähän muutakin

Kirjoitus EI sisällä kaupallista yhteistyötä.

Tänään totesin jälleen kerran, että pienikin katko arkeen antaa ihmeesti voimia. Palasin iltapäivällä Vierumäeltä. Vietin siellä kaksi yötä hotellissa. Miniloman tarkoitus oli saada pieni katko arkiseen puurtamiseen, keskittyä itsensä hoitamiseen, hemmotteluun ja kuntoiluun. Pieni breikki tuli totisesti tarpeeseen, koska olen tehnyt yli puoli vuotta töitä ilman lomaa. Ja kesälomaan on aikaa vielä neljä kuukautta.


Varasin paketin, johon kuului hotellimajoitus, aamiainen, yksi ohjattu liikuntatunti, ilmainen liikuntapaikkojen käyttö sekä rentouttava aromahieronta. Tämä maksoi 200 euroa ja hilut päälle. Hinta on todella kohtuullinen, kun ottaa huomioon, miten paljon Vierumäellä on tarjontaa. Paikka on aktiiviliikkujan paratiisi. Liikuntaa voi harrastaa todella monipuolisesti, koska alueelta löytyy muun muassa uimahalli, jäähalli, kaksi kuntosalia, monta kymmentä kilometriä latuja, tenniskentät ja vaikka mitä. Vaikea keksiä, mitä Vierumäellä ei voisi harrastaa.

Koska mahdollisuuksia on niin paljon, ajattelin kokeilla jotain sellaista, mitä en ole aikaisemmin testannut. Valitsin ohjatun TRX-tunnin. Ne mustakeltaiset kahvalliset narut ovat monelle tuttuja kuntosalilta. Nyt kun olen käynyt ohjatulla tunnilla, osaan liikkeet ja otan TRX:n osaksi omaa harjoitusohjelmaa. Tehokasta oman kehon painolla tehtävää treeniä.Ensikertalaisena olin vähän hukassa Vierumäellä, koska alue on suuri ja hieman vaikeasti hahmotettava. Kartan kanssa suunnistamalla löysin kuitenkin helposti paikasta toiseen.

Valitsin tarkoituksella minilomani ajankohdan keskelle viikkoa, hiihtolomien jälkeen ja ennen pääsiäissesonkia. Hotellissa ja liikuntapaikoilla oli rauhallista, samoin luontopolulla. Jonoja ei ollut missään. Vilkuilin uteliaana muita hotellivieraita, ja väki näytti urheilulliselta. Moni näytti saapuneen lähinnä hiihtelemään.

Hotellissa palvelu oli ystävällistä. Huone oli tilava ja siisti. Hieronta oli ihanan rentouttavaa hemmottelua. Liikuntatunnilla ohjaus oli pätevää ja tsemppaavaa. Ravintolan ruoka oli jokseenkin perussettiä, mutta plussaa siitä, että kasvisvaihtoehtoja oli saatavilla, myös vegaanisia. Aamiaisbuffetin tarjonta oli keskitasoista. Ihmettelin sitä, että aamiaissalissa ei ollut asiakkaille sanomalehtiä. Yleensä niitä on joka hotellissa.

Vierumäellä liikuntatunnit pitää varata etukäteen verkosta varausjärjestelmän kautta. Jos jättää tulematta varatulle tunnille perumatta sitä ajoissa, saattaa tästä oharista tipahtaa lasku. Ilmeisesti Vierumäellä on kyllästytty siihen, että ihmiset varaavat jumppatunteja ja jättävät sitten tulematta. Olisi kuitenkin toivottavaa, että järjestelmää kehitettäisiin, koska varaussysteemi on tosi vaikeaselkoinen ja peruminen on tehty hirveän hankalaksi.

Vierumäelle on päästävä vielä uudestaan. Toivottavasti pääsen sinne treenaamaan tulevana kesänä. Hienot harjumaisemat ja järvet ovat ihan erinäköisiä kesän vehreydessä ja auringossa. Tällä reissulla sää ei suosinut, mutta eipä sen väliä. Kuntoilin sitten sisätiloissa enemmän.

Tässä vielä koosteena kolmen päivän treenit Vierumäellä:

keskiviikko 13.3. ilta: intervallitreeni juoksumatolla 5 km + liikkuvuus 20 min. koko treeni 55 min.

torstai 14.3. aamu: kahden tunnin rauhallinen kävelylenkki harjumaastossa.
                   ilta: lämmittelyä kuntopyörällä 10 min + pk juoksuradalla 5 km + ohjattu TRX-tunti.
                   koko treeni 1 h 25 min.

perjantai 15.3. aamu: vk hallissa radalla 6 km (5.17 min/km) + core-treeni 20 min + venyttelyt. koko treeni 55 min.
Sisähallissa on 200 metriä pitkä juoksurata. Ai että oli hienoa juosta radalla, kun on koko talven lenkkeillyt ulkona jäisillä ja muhkuraisilla teillä.En keksi parempaa tapaa viettää omaa aikaa. Liikunta, varsinkin juoksu, tuulettaa päätä ja antaa virtaa. Nyt olo on energinen. Tämän miniloman voimalla jaksan kesälomaan asti!
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Krakovan maraton 2018

Kuluvan vuoden ensimmäisen maratonin kipaisin viime sunnuntaina 22.4. Krakovassa. Reissu oli Välimatkat Oy:n järjestämä maratonmatka. Meitä Krakovaan lähtijöitä oli varsin iso ryhmä, kolmisenkymmentä henkeä. Osa oli juoksijoita, osa heidän perheenjäseniään.


Maratonin startti ja maali olivat Krakovan sydämessä, vanhankaupungin torilla.Miksi valitsin Krakovan? Kiinnostuin Krakovan maratonista, kun selailin verkosta suomalaisten matkanjärjestäjien maratonmatkoja. Krakova pisti silmääni, koska olin lukenut siitä jutun Juoksija-lehdestä. Ryhmämatkalla tarjottiin mahdollisuutta päiväretkeen Auschwitzin keskitysleirille, mikä oikeastaan ratkaisi valintani. Olen pitkään halunnut käydä Auschwitzissa, ja tällä reissulla oli siis mahdollista yhdistää maraton mielenkiintoisessa, historiallisessa kaupungissa sekä tutustuminen keskitysleirimuseoon. En kauan aikaillut, vaan ilmoitin itseni mukaan jo viime syksynä.

Krakovan maraton on keskisuuri, n. 7000 juoksijan tapahtuma, jossa ei vielä hirmuisest…

Kolmivuorotyö ja tavoitteellinen juoksuharrastus - lyhyt selviytymisopas

Töistä kotiin, huushollihommia ja lasten kuskaamista harrastuksiin. Läksyjen tarkastamiset, vanhempainillat, marketin ruokakassit, pursuilevat pyykkikorit. Arjen pyöritys tavallisessa "prismaperheessä" on muutenkin väsyttävää, mutta tähän kun lisätään vielä kokopäiväinen kolmivuorotyö sekä itsellä että puolisolla... Voiko tässä oravanpyörässä harrastaa itse mitään tai voiko tästä ylipäätään selvitä?

Kyllä voi. Olen tehnyt vuorotyötä monta vuotta ja samalla harrastanut aktiivisesti liikuntaa. Kerron tässä hiukan omia kokemuksiani ja vinkkejäni. Lisäksi pohdin kolmivuorotyön hyviä ja huonoja puolia juoksuharrastuksen kannalta.

Vuorotyöläisen viikonloppu
Olen ammatiltani sairaanhoitaja. Olen töissä yksikössä, joka on toiminnassa vuoden jokaisena päivänä, ympäri vuorokauden. Olen töissä suurimman osan viikonlopuista. Olen töissä myös jouluna, juhannuksena, pääsiäisenä, vappuna, itsenäisyyspäivänä ja niin edelleen. Usein olen töissä yöllä, kun muut nukkuvat. Työpäiväni saattaa kes…

Juoksu ja muu elämä

Olen miettinyt viime viikkoina, mihin oikein pyrin juoksuharrastuksessani. Mitä tavoittelen ja miksi?
Haluanko olla fiilisjuoksijan sijasta kuntourheilijan tasolla?

En haaveile ultrajuoksuista. Haaveilen siitä, että juoksisin parempia aikoja kympillä, puolimaratonilla ja maratonilla. Löysin itsestäni kilpailuhenkisen kiilusilmän, joka piiskaa itseään kohti parempia tuloksia.

Olen laatinut itse itselleni harjoitusohjelman, jonka mukaan treenaan 4-7 päivänä viikossa. Juoksua, pyöräilyä, joogaa ja lihaskuntotreenejä salilla. Juoksukilometrejä kertyy enemmän kuin ennen. Huomaan, että ohjelma on tuonut harjoitteluun lisää ryhtiä, mutta toisaalta se tuo harrastukseen ikävää suorittamisen makua. En lähde lenkille enää kuten ennen, fiiliksen mukaan, vaan suoritan ohjelmaani ja kerrytän kilometrejä. Yritän järjestellä muun elämän niin, että pystyn tekemään ohjelman mukaiset treenit.

Elämässä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista yllättävää tuon tuostakin. Töissä pitää tehdä pitkää päivää. Lapsi sair…