Siirry pääsisältöön

Kaupunkimaraton vai polkukisa?

Tuskin keneltäkään on jäänyt huomaamatta, että polkujuoksu on tällä hetkellä trendikäs laji. On ollut jo muutaman vuoden. Polkukisat myydään nopeasti täyteen. Samaan aikaan perinteisten kaupunkimaratonien osallistujamäärä laskee.

Polkujuoksujen rinnalla osallistujia havittelevat myös erilaiset seikkailu- ja extremejuoksut. Nyt ovat muodissa juoksutapahtumat, joissa kahlataan puroissa, ryvetään mudassa ja kompuroidaan rakkakivillä. Tavanomainen kaupunkijuoksu ei enää tarjoa riittävästi elämyksiä.






Toisinaan minäkin, kaupunkimaratoonari, treenailen poluilla. Olen onnekas, koska 4,5 kilometrin pituinen, järven rantaa seuraileva polkulenkki lähtee melkeinpä kotitaloni vierestä. Olen juossut sen ympäri jo niin monta kertaa, että jokseenkin muistan ulkoa sen kivet ja juurakot.





Miksi en ole hurahtanut polkujuoksuun vaan tassuttelen mieluummin sileällä? Syyt tulevat tässä.

Haluan olla luonnossa patikoiden, en juosten.
Millä tavalla luonto puhuttelee enemmän, kiiruhtaen vai rauhallisesti kohdaten? Vastaus on melko selvä. Kun menen luontoon, menen rauhoittumaan ja rentoutumaan. Haluan olla luonnossa, aistia ja ihailla sitä kiirehtimättä. Patikoidessa voin pysähtyä upean maiseman äärelle, levähtää hetken ja nauttia kaikessa rauhassa.
Kun juoksen poluilla, en pysty juurikaan ihailemaan maisemia, koska tarkkaavaisuus kohdistuu jalkojen liikkeeseen, kiviin, kantoihin ja juurakoihin, niiden väistelyyn.
Jos on vielä napit korvilla, missaa kaikki luonnon äänetkin.

Polulla pomppiessa voi loukata itsensä.
Tämä kohta liittyy hiukan edelliseen. Kuten totesin, polulla juostessa joudun tuijottamaan tiiviisti maastoa melkein koko ajan. Pelkään, että kompastun juurakkoon, lennän rähmälleni, nilkka murtuu tai siitä katkeaa nivelside. Loppukesän maratonit on sitten siinä.
En pääse poluilla kunnon vauhteihin, koska pelkään kaatumista. Hitaanpuoleinen eteneminen johtuu tietysti siitäkin, että olen aika tottumaton polkujuoksija.

Polkujuoksu on rajattu yhteen vuodenaikaan.
Ainakin minulla. Juoksen metsässä vain kesällä. Syksyllä on pimeää, eli pitäisi rynniä poluille otsalampun kanssa. Talvella taas vastassa voi olla upottava hanki, muhkurainen jää, nilkkaan asti sohjoa ja kaikkea siltä väliltä. Pimeyden lisäksi. Keväällä on mutaista ja märkää.
Sileällä juostessa joutuu kohtaamaan samantyyppiset vuodenaikojen vaihtelun ilot ja kirot, mutta huomattavasti lievemmässä muodossa.

Menen luontoon olemaan, en tekemään urheilusuoritusta.
Tämä liittyy ensimmäiseen kohtaan, eli luonnon kohtaamiseen. En halua mennä metsään tai tunturiin kilpailemaan, tuijottamaan urheilukelloa ja havittelemaan ennätyksiä. Ei vastaa käsitystäni siitä, miten otetaan vastaan luonnon rauhoittava vaikutus. En halua suorittaa mitään. Esim. tunturivaellukselle lähtiessä en halua keräillä kilometrejä vaan edetä rauhakseen.

Sileällä kilpaileminen on yksinkertaisesti mukavampaa.
Tässä kohtaa minun pitää tunnustaa, että en ole oikeasti ollut kertaakaan polkujuoksukisassa, vaan käsitykseni perustuu siihen, mitä olen lukenut muun muassa lajin harrastajien blogeista.
Sen perusteella, mitä olen lukenut, uskallan väittää, että polkujuoksukilpailu on melkoista epämukavuusalueelle siirtymistä ja omien rajojen koettelua. Ehkä lajin viehätys perustuu juuri siihen?
Minua ei houkuttele ajatus, että liukastun pitkospuilta ja kahlaan polvia myöten suossa. Ei myöskään rämpiminen mutaisella reitillä.
Eräs juoksuhullu, jonka kanssa juttelin yhdellä kisareissulla, kuvaili Vaarojen maratonia kamalaksi kokemukseksi. "Helvetti, ihan hirveetä. En mee enää ikinä." Hän puisteli päätään ja näytti olevan vakavissaan. Kyseinen tyyppi oli osallistunut moniin polku- ja ultrakilpailuihin, joten tein sen johtopäätöksen, että Vaarojen maratonin täytyy olla erityisen rankka koettelemus.

Kaupunkimaratoneilla ei tarvitse roikkua kenenkään perskärpäsenä.
Olen kuullut sanottavan, että ainakin isoissa polkukisoissa eteneminen on tökkivää, kun kaikki puskevat kapealla polulla jonossa eteenpäin. Itse varmaan turhautuisin siihen, että tekisi mieli ohitella hitaampia ahtaalla polulla.
Kaupunkimaratonilla on aina ruuhkaa alussa, mutta se helpottuu viimeistään puolivälissä. Kolmenkympin kohdalla on jo aivan väljää.





Moni on jäänyt koukkuun polkujuoksuun, ja se heille suotakoon. Polkujuoksukin on yksi tapa olla luonnossa ja saada siitä elämyksiä. Itse kuitenkin menen luontoon mieluummin patikoimaan ja istuksimaan nuotiolla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin minusta tuli ituhippi

Edellisessä postauksessa pohdiskelin sitä, voinko kutsua itseäni vegaaniksi, kun teen silloin tällöin ostopäätöksiä, joita puhdasoppinen vegaani ei tekisi. Sanan varsinaisessa merkityksessä en siis tosiaan ole vegaani, koska ostan ja käytän villaa, untuvaa ja nahkaa. Pyrin kuitenkin välttämään kulutuksessani kaikkea eläinperäistä. Kaksi vuotta sitten aloitin täysin vegaanisen ruokavalion. En syö lihaa, kananmunia, maitotuotteita enkä mitään muutakaan eläinkunnan tuotetta. Tässä postauksessa kerron omat perusteluni, miksi siirryin kohti vegaanista elämäntapaa. Palaan ensin ajassa taaksepäin. Olin nuori lukiolaistyttö, kun veganismi löysi tiensä Suomeen ja omassa koulussani muutama nuori ryhtyi vegaaniksi. Elettiin kai vuotta -96 tai -97. Ne muutamat lukion vegaaninuoret olivat kirjaimellisesti ituhippejä. Heille naureskeltiin ja heitä ivattiin, julkisesti ja selän takana. Erään kerran ituhippinuoret järjestivät hieman koomisen mielenosoituksen McDonald´sin edessä. En muista, mi

Finlandia Marathon 2017 - ei hintansa väärti

Eilen 16.9. juoksin kuluvan vuoden kolmannen maratonin Jyväskylässä. Kuten otsikosta voi päätellä, tapahtuma oli lievä pettymys. Reitti oli kokonaan asfalttipäällysteinen kevyen liikenteen väylä, Rantaraitti. Yksi kierros oli 10,55 km eli neljä kertaa kipaistiin Jyväsjärvi ympäri. Tykkäsin reitistä. Järjestäjä mainostaa reitin olevan kaunis ja tasainen, mikä pitääkin paikkansa. Ainoa tylsempi osuus on parin kilometrin pätkä kierroksen loppupäässä. Tuo pätkä juostiin Vaajakosken moottoritien varressa. Kyseinen pätkä tuntui puuduttavalta ja vähän raskaaltakin, koska piti juosta vastatuuleen. Tuttu selviytymispaketti oli mukana tälläkin kilpailureissulla: laastarit, särkylääke ja suolatabletit. Kisakeskukseen oli helppo löytää opasteiden ansiosta. Kaikki oli lähellä ja selkeästi merkitty: numeroiden jako, pukuhuoneet jne. Hallissa porukka istuskeli ja odotti starttia. Tunnelma oli jotenkin vaisu. Hetken istuskeltuani hoksasin, mistä vaisuus johtuu: ei ollut pirteitä juontajia,

Paavo Nurmi Marathon 2018

Kirjoitin kisaraportin Paavo Nurmelta heti juoksun jälkeisenä päivänä, mutta teksti unohtui luonnoslaatikkoon. En ottanut reissulta kuvia, joten menköön tämä teksti julkaisuun ilman kuvia, ja lähes kuukausi itse tapahtuman jälkeen.            * * * Jalat on kipeät, mutta mieli iloinen. Juoksin kahdennentoista maratonini aurinkoisessa Turussa. Vieläkin on niin huikea fiilis, että taatusti tämä juoksu jää muistoihin todellisena hyvän mielen maratonina. Turkuun on aina mukava tulla. Jokirannan maisemat ovat minulle hyvinkin tuttuja, koska asuin kaupungissa yhdeksän vuotta. Tänä viikonloppuna Turussa oli maratonin lisäksi muutakin happeningia: olutfestivaalit ja Turbaani-kaupunkifestarit. Turun traagisesta terrori-iskusta tuli kuluneeksi 18.8. päivälleen vuosi, minkä vuoksi oli järjestetty myös kaksi mielenosoitusta. Kun käppäilin linja-autoasemalta Puutorin ohi jokirannan suuntaan, en voinut olla huomaamatta, että jotain poikkeuksellista on tekeillä. Poliisiautoja kulki ohi jatkuval