Siirry pääsisältöön

Kolme viikkoa maratonille

Vuoden ensimmäinen maraton on edessä Krakovassa 22.4. eli vajaan kolmen viikon kuluttua. Alkaa jo vähän jännittää. Ensimmäistä kertaa olen lähdössä yksin reissuun ulkomaille.

Toki jännittää myös se itse maraton. Myönnän, että joka kerta lähden maratonille hiukan levottomalla mielellä. Joku sanoikin joskus osuvasti, että yli 42 kilometrin juoksumatkaa ei pidä vähätellä. Pieni kisajännitys kuuluu asiaan.

Samat hermoilut tunnistan itsessäni kerta toisensa jälkeen. Vuoden ensimmäiselle maratonille lähden aina samoissa fiiliksissä: en ole treenannut tarpeeksi, kunto ei riitä, olisi pitänyt juosta enemmän pitkiä lenkkejä, olisi pitänyt juosta intervalleja ja sitä rataa. Kuitenkin maratonit ovat aina menneet ihan hyvin. Joka kerta olen päässyt maaliin ja vieläpä suht hyvissä voimissa.

Talven treenejä on haitannut poikkeuksellinen sairastelu. Olen potenut poskiontelontulehduksen, influenssan ja epälukuisen määrän muita pienempiä räkätauteja. Pitkin talvea on ollut treenitaukoja sairastelun takia. Tai sitten olen päässyt harjoittelemaan vain kevyesti, koska olen ollut toipilaana. Hieman on rassannut mieltä tuo jatkuva poteminen. Harjoittelun olisi pitänyt olla nousujohteista suunnilleen helmikuusta lähtien, mutta nousujohteisuuden sijaan voi puhua poukkoilevasta rytmistä. Yhtä kunnon treeniviikkoa on seurannut joku tauti, ja sitä taas on seurannut kevennetty viikko, koska heti taudin jälkeen ei voi lähteä hullun lailla repimään.


Sairastin influenssan pari viikkoa sitten. Kolme päivää meni kovassa kuumeessa. Lämmintä juotavaa, kuumelääkkeitä ja hömppäkirjallisuutta kului kiitettävä määrä.


Tätä kirjoittaessa olen onneksi terve. Kävin eilen pitkällä 28 kilometrin lenkillä, joka oli siis viimeinen maratonille valmistava treeni. Juoksin Hervannasta Kangasalle ja takaisin. Oli lähes täydellinen sää pitkiksen juoksemista ajatellen. Aurinko paistoi kirkkaasti, tuuli leppeästi ja mittari näytti likimain nollaa. Juoksu sujui melko mukavasti ja kevyesti. Pidemmällekin olisin jaksanut. Ainoa asia, mikä haittasi juoksua, oli kamalan huono keli. Jalkakäytävät olivat paikoin sulana, paikoin peilikirkkaan jään peittämät tai sitten (mikä pahinta) jäätynyttä röpelöä, kuin perunapeltoa. Aikaa lenkkiin kului juomataukoineen kolme tuntia. Sulalla kelillä ei varmaan olisi mennyt noin pitkään.

                                                  Koskahan pääsee juoksemaan sulalla tiellä?


Ottaen huomioon, miten surkeasti talven treenit ovat menneet, en lähde tavoittelemaan Krakovasta ennätysaikaa enkä välttämättä edes neljän tunnin alitusta. Vuoden ensimmäisen maratonin voin juosta kisaturistimielessä. Katselen maisemia ja tunnustelen, miten juoksu kulkee kaikkien talven sairastelujen jälkeen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin minusta tuli ituhippi

Edellisessä postauksessa pohdiskelin sitä, voinko kutsua itseäni vegaaniksi, kun teen silloin tällöin ostopäätöksiä, joita puhdasoppinen vegaani ei tekisi. Sanan varsinaisessa merkityksessä en siis tosiaan ole vegaani, koska ostan ja käytän villaa, untuvaa ja nahkaa. Pyrin kuitenkin välttämään kulutuksessani kaikkea eläinperäistä. Kaksi vuotta sitten aloitin täysin vegaanisen ruokavalion. En syö lihaa, kananmunia, maitotuotteita enkä mitään muutakaan eläinkunnan tuotetta. Tässä postauksessa kerron omat perusteluni, miksi siirryin kohti vegaanista elämäntapaa. Palaan ensin ajassa taaksepäin. Olin nuori lukiolaistyttö, kun veganismi löysi tiensä Suomeen ja omassa koulussani muutama nuori ryhtyi vegaaniksi. Elettiin kai vuotta -96 tai -97. Ne muutamat lukion vegaaninuoret olivat kirjaimellisesti ituhippejä. Heille naureskeltiin ja heitä ivattiin, julkisesti ja selän takana. Erään kerran ituhippinuoret järjestivät hieman koomisen mielenosoituksen McDonald´sin edessä. En muista, mi

Finlandia Marathon 2017 - ei hintansa väärti

Eilen 16.9. juoksin kuluvan vuoden kolmannen maratonin Jyväskylässä. Kuten otsikosta voi päätellä, tapahtuma oli lievä pettymys. Reitti oli kokonaan asfalttipäällysteinen kevyen liikenteen väylä, Rantaraitti. Yksi kierros oli 10,55 km eli neljä kertaa kipaistiin Jyväsjärvi ympäri. Tykkäsin reitistä. Järjestäjä mainostaa reitin olevan kaunis ja tasainen, mikä pitääkin paikkansa. Ainoa tylsempi osuus on parin kilometrin pätkä kierroksen loppupäässä. Tuo pätkä juostiin Vaajakosken moottoritien varressa. Kyseinen pätkä tuntui puuduttavalta ja vähän raskaaltakin, koska piti juosta vastatuuleen. Tuttu selviytymispaketti oli mukana tälläkin kilpailureissulla: laastarit, särkylääke ja suolatabletit. Kisakeskukseen oli helppo löytää opasteiden ansiosta. Kaikki oli lähellä ja selkeästi merkitty: numeroiden jako, pukuhuoneet jne. Hallissa porukka istuskeli ja odotti starttia. Tunnelma oli jotenkin vaisu. Hetken istuskeltuani hoksasin, mistä vaisuus johtuu: ei ollut pirteitä juontajia,

Kankaanpään maraton 2017 - tasaista reittiä maalaismaisemassa

Kilpailukausi on nyt sitten minun osaltani taputeltu. Kymmenes maraton takana. Palauttelen kipeitä koipiani ja laskeudun peruskuntokaudelle. Tuttu kisapäivän jännitys hiipi vähitellen, kun aamulla hörpin kahvia ja kuulostelin oloani. Söin kunnon aamupalan, pakkasin vähän evästä mukaan ja lähdin ajamaan Kankaanpäähän, Niinisalon kylään. Maratonpäivän aamiainen: omenakaurapuuroa ja maapähkinävoita sekä iso mukillinen tummapaahtokahvia kauramaidolla Oli helppo löytää perille, koska opasteita ja liikenteenohjaajia oli riittävästi. Parkkipaikka löytyi vaivattomasti. Kilpailukeskuksena toimi Niinisalon alakoulu. Juoksijat pysyttelivät sisällä, koska ulkona oli niin kylmä, ettei siellä kukaan huvikseen halunnut seisoskella. Mittari näytti pikkupakkasta. Startti sujui mukavasti ilman ruuhkaa. Lähtöajat oli porrastettu 15 minuutin välein, mikä oli hyvä ratkaisu. Ensin lähtivät kympin juoksijat, sitten puolimaratoonarit ja viimeisenä täyspitkän juoksijat. Reitti juostiin neljänä kierr