Siirry pääsisältöön

Uusi vuosi, uudet lupaukset

Reipasta alkanutta vuotta kaikille! Uudenvuodenlupaajat ovat jälleen täyttäneet kuntosalin, jossa käyn. Kokemukseni mukaan monen kävijän lupaukset haalistuvat helmikuun tienoilla, jolloin salilla alkaa olla taas väljempää.

Itse en ole tavannut uudenvuodenlupauksia tehdä, mutta päätin, että tammikuu on minulla tipaton ja herkuton. Alkoholin ja herkkujen kulutus on minulla maltillista ihan noin muutenkin, mutta myönnettäköön, että punaviinin tissuttelua voisi oikeasti vähentää. Niinpä totesin, että tammikuu on oiva hetki tehdä pieni ryhtiliike.

Vuodenvaihde lienee monelle se hetki, kun pohditaan, mitä voisi tehdä enemmän muiden ihmisten, eläinten tai ympäristön hyvinvoinnin edistämiseksi. Viime vuoden lopulla ilmastonmuutos nousi otsikoihin hyvin voimakkaasti, eivätkä uutiset olleet kepeää luettavaa. Jos miettii, mitä voisi tehdä torjuakseen ilmaston lämpenemistä, yksi parhaista keinoista on lopettaa lihan ja eläinperäisten tuotteiden kuluttaminen. Ja jos kokee, ettei voi lopettaa kokonaan, niin ainahan voi edes vähentää!

Jos kasvissyönti tuntuu vieraalta ja vaikeasti lähestyttävältä asialta, suosittelen tutustumaan vegaanihaasteeseen. Kannattaa katsastaa vegaanihaasteen verkkosivut ja reseptipankki. Haasteen virallinen kampanja-aika on tammikuu, mutta haasteen voi ottaa vastaan milloin vaan muulloinkin. Ilokseni tämän vuoden vegaanihaasteeseen tarttui jopa 13 000 suomalaista!



Kestävyysjuoksija tarvitsee paljon muutakin kuin porkkanaraastetta ja ituja. Kuvassa spagettia kermaisella "pekoni"kastikkeella, lisukkeena paistettua sipulia ja kesäkurpitsaa. Vegaanista, tottakai.


Itse aloitin vegaanisen elämäntavan yli kolme vuotta sitten. Olin aluksi hyvin tarkka ja pyrin kaikessa puhdasoppisuuteen. Nykyään olen armollisempi itseäni kohtaan. Kolmen vuoden aikana olen huomannut sen, että vegaanista ruokavaliota on erittäin helppo noudattaa tavallisessa arjessa ja kotioloissa, mutta... Pulmallisia tilanteita tulee vastaan, kun liikkuu kodin ulkopuolelle, siis vaikkapa kyläillessä tai reissussa.

Olen tehnyt myönnytyksiä. Minusta on parempi syödä kunnollista lämmintä ruokaa kuin yrittää selvitä useamman päivän matkasta syömällä vain banaaneja ja pähkinöitä. Esimerkiksi Krakovan maratonmatkalla söin sitä ruokaa, mitä tarjolla oli. Jos olisin pitänyt tiukkapipoisesti kiinni vegaanisuudesta, olisin tehnyt kaikesta tavattoman hankalaa paitsi itselleni, myös muulle matkaseurueelle.

Ruokavalion suhteen asetan tavoitteeksi sen, että pyrin noudattamaan vegaanista ruokavaliota niin pitkälle kuin se vain on mahdollista. Tulee tilanteita, joissa joutuu joustamaan. Mutta yritän minimoida "lipsahdukset" ottamalla omia eväitä mukaan aina kun se onnistuu.

Ilmastopuhe ahdistaa, ja ajatus omien elämäntapojen muuttamisesta ahdistaa vielä enemmän? Ei hätää. Koko elämää ei tarvitse muuttaa kertaheitolla. Ei ole pakko muuttua vegaaniksi yhdessä yössä. Riittää kun tekee edes jotain! Se on kelpo uudenvuodenlupaus.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin minusta tuli ituhippi

Edellisessä postauksessa pohdiskelin sitä, voinko kutsua itseäni vegaaniksi, kun teen silloin tällöin ostopäätöksiä, joita puhdasoppinen vegaani ei tekisi. Sanan varsinaisessa merkityksessä en siis tosiaan ole vegaani, koska ostan ja käytän villaa, untuvaa ja nahkaa. Pyrin kuitenkin välttämään kulutuksessani kaikkea eläinperäistä. Kaksi vuotta sitten aloitin täysin vegaanisen ruokavalion. En syö lihaa, kananmunia, maitotuotteita enkä mitään muutakaan eläinkunnan tuotetta. Tässä postauksessa kerron omat perusteluni, miksi siirryin kohti vegaanista elämäntapaa. Palaan ensin ajassa taaksepäin. Olin nuori lukiolaistyttö, kun veganismi löysi tiensä Suomeen ja omassa koulussani muutama nuori ryhtyi vegaaniksi. Elettiin kai vuotta -96 tai -97. Ne muutamat lukion vegaaninuoret olivat kirjaimellisesti ituhippejä. Heille naureskeltiin ja heitä ivattiin, julkisesti ja selän takana. Erään kerran ituhippinuoret järjestivät hieman koomisen mielenosoituksen McDonald´sin edessä. En muista, mi

Finlandia Marathon 2017 - ei hintansa väärti

Eilen 16.9. juoksin kuluvan vuoden kolmannen maratonin Jyväskylässä. Kuten otsikosta voi päätellä, tapahtuma oli lievä pettymys. Reitti oli kokonaan asfalttipäällysteinen kevyen liikenteen väylä, Rantaraitti. Yksi kierros oli 10,55 km eli neljä kertaa kipaistiin Jyväsjärvi ympäri. Tykkäsin reitistä. Järjestäjä mainostaa reitin olevan kaunis ja tasainen, mikä pitääkin paikkansa. Ainoa tylsempi osuus on parin kilometrin pätkä kierroksen loppupäässä. Tuo pätkä juostiin Vaajakosken moottoritien varressa. Kyseinen pätkä tuntui puuduttavalta ja vähän raskaaltakin, koska piti juosta vastatuuleen. Tuttu selviytymispaketti oli mukana tälläkin kilpailureissulla: laastarit, särkylääke ja suolatabletit. Kisakeskukseen oli helppo löytää opasteiden ansiosta. Kaikki oli lähellä ja selkeästi merkitty: numeroiden jako, pukuhuoneet jne. Hallissa porukka istuskeli ja odotti starttia. Tunnelma oli jotenkin vaisu. Hetken istuskeltuani hoksasin, mistä vaisuus johtuu: ei ollut pirteitä juontajia,

Kankaanpään maraton 2017 - tasaista reittiä maalaismaisemassa

Kilpailukausi on nyt sitten minun osaltani taputeltu. Kymmenes maraton takana. Palauttelen kipeitä koipiani ja laskeudun peruskuntokaudelle. Tuttu kisapäivän jännitys hiipi vähitellen, kun aamulla hörpin kahvia ja kuulostelin oloani. Söin kunnon aamupalan, pakkasin vähän evästä mukaan ja lähdin ajamaan Kankaanpäähän, Niinisalon kylään. Maratonpäivän aamiainen: omenakaurapuuroa ja maapähkinävoita sekä iso mukillinen tummapaahtokahvia kauramaidolla Oli helppo löytää perille, koska opasteita ja liikenteenohjaajia oli riittävästi. Parkkipaikka löytyi vaivattomasti. Kilpailukeskuksena toimi Niinisalon alakoulu. Juoksijat pysyttelivät sisällä, koska ulkona oli niin kylmä, ettei siellä kukaan huvikseen halunnut seisoskella. Mittari näytti pikkupakkasta. Startti sujui mukavasti ilman ruuhkaa. Lähtöajat oli porrastettu 15 minuutin välein, mikä oli hyvä ratkaisu. Ensin lähtivät kympin juoksijat, sitten puolimaratoonarit ja viimeisenä täyspitkän juoksijat. Reitti juostiin neljänä kierr