Siirry pääsisältöön

Ituhippi hiihtää

Koska kuluva talvi on ollut ns. oikea talvi lumisateineen ja pakkasineen, uskalsin minäkin viimein ostaa sukset. Olen haaveillut hiihdon aloittamisesta jo vuosia, mutta haave on kariutunut kerta toisensa jälkeen. Talvet ovat olleet niin vähälumisia, etten ole raaskinut ostaa suksipakettia varastoon pölyä keräämään. Tai sitten olen perääntynyt jostain muusta syystä. Kuten: en osaa hiihtää, en osaa huoltaa suksia, en tajua mitään monimutkaisista voiteluhommista.




Eräänä sunnuntaipäivänä tammikuussa olin lasten kanssa pulkkailemassa ja katselin kateellisena, kuinka reippailija toisensa jälkeen suuntasi ladulle suksineen. Tuona päivänä sää oli upea ja suorastaan kutsui hiihtelemään. Ajattelin, että hitto vieköön, huomenna ostan vihdoinkin ne sukset.

Ja tosiaan, seuraavana päivänä poistuin urheiluliikkeestä suksipaketti kainalossa ja 350 euroa köyhempänä. Valitsin pitopohjasukset. Helppo ratkaisu sille, joka ei halua eikä jaksa perehtyä suksien voitelun salamyhkäiseen maailmaan.

Oli pakko päästä hiihtämään heti saman päivän iltana. Pitihän niitä uusia suksia testata oitis. Hiihdin ensimmäistä kertaa viidentoista vuoden tauon jälkeen. Tunne oli jotenkin epätodellinen. Kun pääsin vauhtiin, fiilis oli yhtään liioittelematta miltei euforinen. Pakkasta oli 12 astetta. Muita hiihtäjiä ei näkynyt. Kuuntelin suksien suhinaa ja ihailin lumen peittämiä, liikkumattomia puita. Tunsin olevani etuoikeutettu ja onnekas, kun pääsen ladulle suoraan kotini vierestä ja saan hiihtää yksin hiljaisessa metsässä. Sillä hetkellä jäin koukkuun hiihtämiseen.





Olen käynyt hiihtämässä joka viikko vähintään kerran. Hiihtolenkkini ovat yleensä alle kymmenen kilometriä. Pitkät juoksulenkit olen pari kertaa korvannut hiihtämällä puolitoista tuntia tai kaksi tuntia. Eilen hiihdin 18,5 kilometriä, ja aikaa kului kaksi tuntia. En voi kehuskella, että olisin nopea hiihtäjä, mutta annettakoon se anteeksi tällaiselle amatöörille. Katselen kunnioituksella kaikkia pro-hiihtäjiä, jotka suhahtavat ohitseni sulavasti ja tehokkaasti.

Onneksi kaikille on tilaa hiihtää ainakin täällä Hervannassa. En ole kohdannut minkäänlaista laturaivoa. Samoilla laduilla sivakoivat lapset, ikäihmiset, aloittelijat ja himohiihtäjät. Porukkaa on ladulla paljon, etenkin viikonloppuisin, mutta ruuhkaa ei ole ollut. Kuluva talvi on ollut hiihdon harrastajalle aivan huippu. Aamulehti tiesi kertoa, että ladut Tampereella ovat paremmassa kunnossa kuin viimeiseen neljään vuoteen.Tänä talvena kenenkään ei ole ollut pakko lähteä Rukalle tai Vuokattiin asti päästäkseen kunnon luonnonladuille.

En ole koskaan erityisemmin pitänyt talvesta. Viime vuosina minusta on vähitellen tullut jopa talven vihaaja. Tämä talvi on kuitenkin ollut paras pitkään aikaan, minkä vuoksi huomaankin yllättäen, etten taida olla sellainen anti-talvi-ihminen kuin olen luullut olevani. Talven vihaajasta voikin tulla talven rakastaja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin minusta tuli ituhippi

Edellisessä postauksessa pohdiskelin sitä, voinko kutsua itseäni vegaaniksi, kun teen silloin tällöin ostopäätöksiä, joita puhdasoppinen vegaani ei tekisi. Sanan varsinaisessa merkityksessä en siis tosiaan ole vegaani, koska ostan ja käytän villaa, untuvaa ja nahkaa. Pyrin kuitenkin välttämään kulutuksessani kaikkea eläinperäistä. Kaksi vuotta sitten aloitin täysin vegaanisen ruokavalion. En syö lihaa, kananmunia, maitotuotteita enkä mitään muutakaan eläinkunnan tuotetta. Tässä postauksessa kerron omat perusteluni, miksi siirryin kohti vegaanista elämäntapaa. Palaan ensin ajassa taaksepäin. Olin nuori lukiolaistyttö, kun veganismi löysi tiensä Suomeen ja omassa koulussani muutama nuori ryhtyi vegaaniksi. Elettiin kai vuotta -96 tai -97. Ne muutamat lukion vegaaninuoret olivat kirjaimellisesti ituhippejä. Heille naureskeltiin ja heitä ivattiin, julkisesti ja selän takana. Erään kerran ituhippinuoret järjestivät hieman koomisen mielenosoituksen McDonald´sin edessä. En muista, mi

Finlandia Marathon 2017 - ei hintansa väärti

Eilen 16.9. juoksin kuluvan vuoden kolmannen maratonin Jyväskylässä. Kuten otsikosta voi päätellä, tapahtuma oli lievä pettymys. Reitti oli kokonaan asfalttipäällysteinen kevyen liikenteen väylä, Rantaraitti. Yksi kierros oli 10,55 km eli neljä kertaa kipaistiin Jyväsjärvi ympäri. Tykkäsin reitistä. Järjestäjä mainostaa reitin olevan kaunis ja tasainen, mikä pitääkin paikkansa. Ainoa tylsempi osuus on parin kilometrin pätkä kierroksen loppupäässä. Tuo pätkä juostiin Vaajakosken moottoritien varressa. Kyseinen pätkä tuntui puuduttavalta ja vähän raskaaltakin, koska piti juosta vastatuuleen. Tuttu selviytymispaketti oli mukana tälläkin kilpailureissulla: laastarit, särkylääke ja suolatabletit. Kisakeskukseen oli helppo löytää opasteiden ansiosta. Kaikki oli lähellä ja selkeästi merkitty: numeroiden jako, pukuhuoneet jne. Hallissa porukka istuskeli ja odotti starttia. Tunnelma oli jotenkin vaisu. Hetken istuskeltuani hoksasin, mistä vaisuus johtuu: ei ollut pirteitä juontajia,

Kankaanpään maraton 2017 - tasaista reittiä maalaismaisemassa

Kilpailukausi on nyt sitten minun osaltani taputeltu. Kymmenes maraton takana. Palauttelen kipeitä koipiani ja laskeudun peruskuntokaudelle. Tuttu kisapäivän jännitys hiipi vähitellen, kun aamulla hörpin kahvia ja kuulostelin oloani. Söin kunnon aamupalan, pakkasin vähän evästä mukaan ja lähdin ajamaan Kankaanpäähän, Niinisalon kylään. Maratonpäivän aamiainen: omenakaurapuuroa ja maapähkinävoita sekä iso mukillinen tummapaahtokahvia kauramaidolla Oli helppo löytää perille, koska opasteita ja liikenteenohjaajia oli riittävästi. Parkkipaikka löytyi vaivattomasti. Kilpailukeskuksena toimi Niinisalon alakoulu. Juoksijat pysyttelivät sisällä, koska ulkona oli niin kylmä, ettei siellä kukaan huvikseen halunnut seisoskella. Mittari näytti pikkupakkasta. Startti sujui mukavasti ilman ruuhkaa. Lähtöajat oli porrastettu 15 minuutin välein, mikä oli hyvä ratkaisu. Ensin lähtivät kympin juoksijat, sitten puolimaratoonarit ja viimeisenä täyspitkän juoksijat. Reitti juostiin neljänä kierr