Siirry pääsisältöön

Wannabe vegaani

On kulunut tasan kaksi vuotta siitä, kun ryhdyin vegaaniksi. Olin pitkään lakto-ovovegetaristi eli kasvissyöjä, joka käyttää kananmunia ja maitotuotteita. Tässä postauksessa pyörittelen kysymystä, kuka on oikea ja vegaani ja kuka ei. Olen viime viikkoina tuntenut huonoa omatuntoa kulutusvalinnoistani. Minun on nyt kerrassaan pakko päästä avautumaan tästä aiheesta, jota olen viime aikoina pohdiskellut.

Minulta on joskus kysytty, oliko vegaaniksi ryhtyminen vaikeaa. Olen rehellisesti vastannut, että ruokavalion muuttaminen oli helppoa, mutta vegaanisten valintojen tekeminen vaatetuksessa ja kengissä on sitten paljon hankalampaa. Mitä tehdä kaikille vaatteille, asusteille, laukuille ja kengille, joissa on eläinperäistä materiaalia? Rakkaat huivit, lapaset, untuvatakit ja villasukat suoraa päätä roskiin tai UFFin laatikkoon? Jotkut pystyvät toimimaan näin, mutta ollessani tämän pulman äärellä pari vuotta sitten, päätin käyttää nykyiset untuvatakit ynnä muut loppuun ennen kuin ostan uusia tilalle.

Minulla on niin lämmin suhde villasukkiini, untuvatakkeihin ja etenkin yhteen silkkivillahuiviin, että luopuminen on osoittautunut luultua vaikeammaksi. Lisäksi jouduin esimerkiksi viime jouluna miettimään, mitä teen, kun saan lahjaksi jotain, mitä oikeaoppinen vegaani ei käyttäisi. Sain anopilta joululahjaksi villalapaset. Ja villasukkiakin saan lahjaksi silloin tällöin. En kehtaa sanoa lahjojen antajille, että oikeastaan en voi käyttää näitä, koska nämä ovat lampaanvillaa.

Olen käyttänyt paljon niitä ihania anopin antamia villalapasia. En vaan kehtaa olla käyttämättä. Olisi jotenkin niin tökeröä käytöstä lahjan antajaa kohtaan, että antaisin lapaset jollekin toiselle.


Villa, nahka ja untuva. Elämä on yllättävän vaikeaa ilman näitä.


Innostuin retkeilystä ja vaelluksesta, kuten viime postauksessa kerroin. Viimeisen parin kuukauden aikana olen ostanut yhtä sun toista retkeilyvarustetta. Jouduin toden teolla tämän kyseessä olevan ongelman eteen, kun valitsin esimerkiksi vaelluskenkiä. Äkkiseltään voisi ajatella (ja niin ajattelinkin pari vuotta sitten), että yhtä hyvin ihminen pärjää tekonahkakengillä kuin aidoilla nahkaisilla. Mutta kun joutuu tosissaan valitsemaan, mitä ostaa, ei asia olekaan niin yksinkertainen. Mainitsemani vaelluskengät on tästä yksi esimerkki. Kaikissa kunnollisissa vaelluskengissä on nahkaa. Tekstiilistä valmistettuja löytyy myös, mutta niille tuskin kannattaa odottaa kovin pitkää käyttöikää.

Nahkaa käytetään yllättävän paljon. Paitsi kengissä, myös hansikkaissa, rannekellon rannekkeissa, somisteissa, auton vaihdekepissä. Nahan välttely on vaikeaa! Olen joutunut tämän pulman eteen, kun olen etsimällä etsinyt kelvollisia työkenkiä. Luovutin ja ostin nahkaiset.

Voisi kuvitella, että ilman lampaanvillaakin ihminen pärjää hyvin. On fleeceä ja muuta synteettistä lämmittävää päällepantavaa. Mutta koska olen aikamoinen palelija, olen käytännössä huomannut, että aidon villan voittanutta ei ole. Fleece ei pidä lämpimänä yhtä hyvin.

Erityisen kovat tunnontuskat sain siitä, kun ostin taannoin uuden makuupussin. Punnitsin hyvän aikaa kahta vaihtoehtoa: toinen oli keinokuitutäytteinen, toinen untuvatäytteinen. Ostopäätöstä tehdessä nousi mieleeni muistikuva eräästä puistattavasta videonpätkästä, jonka joku eläinsuojelujärjestö on kuvannut. Videossa nainen nyhtää ankalta untuvaa repivin ja raastavin liikkein, kasvot kivettyneinä. Ankka kirkuu ja vääntelehtii hirveissä kivuissa. Lintuparka on lievästi sanottuna paniikissa.

Valitsin untuvamakuupussin. Perusteluna on se, että untuva on kevyt ja todella lämmin. Mukavuudenhalu voitti. Yritin jotenkin selittää itselleni, että ehkä (toivottovasti?) minun Fjällräven-makuupussini untuvat ja höyhenet on eettisesti tuotettuja.

Voinko oikeastaan kutsua itseäni vegaaniksi, koska ostin untuvamakuupussin ja käytän nahkaisia työkenkiä? Olenko pikemminkin wannabe vegaani? Kuka voi kutsua itseään sataprosenttisen puhdasoppiseksi vegaaniksi? Kompromisseja joutuvat kaikki tekemään jossain kohtaa. Lannistuneena olen joutunut toteamaan, kuinka eläinriippuvainen on tavallinen kuluttaja, minä siinä kuin muutkin. Kompromissit tulevat eteen viimeistään siinä kohtaa, kun sairastuu ja joutuu popsimaan vaikkapa antibioottikuurin. Kaikki lääkkeet on testattu eläinkokeilla, ja ovat näin ollen epävegaanisia.

Veganismi on elämäntapa. Pohdinnoissani olen tullut siihen tulokseen, että en pysty tässäkään asiassa täydellisyyteen, mutta ei minun tarvitsekaan. Riittää, kun teen parhaani. Kaksi vuotta sitten, kun olin aloitteleva vegaani, yritin käännynnäisen jyrkkyydellä välttää ihan kaikkea eläinperäistä. Esimerkiksi alkoholijuomien valinnassa käytin aikaa ja vaivaa tihrustaessani Alkon hyllyn äärellä puhelimen näytöltä, onko tämä viini vegaaninen vai ei. (Henkilökunnasta ei ollut apua tässä asiassa.) Nykyään olen joustavampi. Jos ajattelee asiaa suurpiirteisemmin, eläinten hyvinvoinnin ja ilmastonmuutoksen kannalta on aika vähäpätöinen asia, onko ostamani punaviinin kirkastamisessa käytetty kananmunaperäistä albumiinia. Järki käteen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin minusta tuli ituhippi

Edellisessä postauksessa pohdiskelin sitä, voinko kutsua itseäni vegaaniksi, kun teen silloin tällöin ostopäätöksiä, joita puhdasoppinen vegaani ei tekisi. Sanan varsinaisessa merkityksessä en siis tosiaan ole vegaani, koska ostan ja käytän villaa, untuvaa ja nahkaa. Pyrin kuitenkin välttämään kulutuksessani kaikkea eläinperäistä. Kaksi vuotta sitten aloitin täysin vegaanisen ruokavalion. En syö lihaa, kananmunia, maitotuotteita enkä mitään muutakaan eläinkunnan tuotetta. Tässä postauksessa kerron omat perusteluni, miksi siirryin kohti vegaanista elämäntapaa. Palaan ensin ajassa taaksepäin. Olin nuori lukiolaistyttö, kun veganismi löysi tiensä Suomeen ja omassa koulussani muutama nuori ryhtyi vegaaniksi. Elettiin kai vuotta -96 tai -97. Ne muutamat lukion vegaaninuoret olivat kirjaimellisesti ituhippejä. Heille naureskeltiin ja heitä ivattiin, julkisesti ja selän takana. Erään kerran ituhippinuoret järjestivät hieman koomisen mielenosoituksen McDonald´sin edessä. En muista, mi

Finlandia Marathon 2017 - ei hintansa väärti

Eilen 16.9. juoksin kuluvan vuoden kolmannen maratonin Jyväskylässä. Kuten otsikosta voi päätellä, tapahtuma oli lievä pettymys. Reitti oli kokonaan asfalttipäällysteinen kevyen liikenteen väylä, Rantaraitti. Yksi kierros oli 10,55 km eli neljä kertaa kipaistiin Jyväsjärvi ympäri. Tykkäsin reitistä. Järjestäjä mainostaa reitin olevan kaunis ja tasainen, mikä pitääkin paikkansa. Ainoa tylsempi osuus on parin kilometrin pätkä kierroksen loppupäässä. Tuo pätkä juostiin Vaajakosken moottoritien varressa. Kyseinen pätkä tuntui puuduttavalta ja vähän raskaaltakin, koska piti juosta vastatuuleen. Tuttu selviytymispaketti oli mukana tälläkin kilpailureissulla: laastarit, särkylääke ja suolatabletit. Kisakeskukseen oli helppo löytää opasteiden ansiosta. Kaikki oli lähellä ja selkeästi merkitty: numeroiden jako, pukuhuoneet jne. Hallissa porukka istuskeli ja odotti starttia. Tunnelma oli jotenkin vaisu. Hetken istuskeltuani hoksasin, mistä vaisuus johtuu: ei ollut pirteitä juontajia,

Paavo Nurmi Marathon 2018

Kirjoitin kisaraportin Paavo Nurmelta heti juoksun jälkeisenä päivänä, mutta teksti unohtui luonnoslaatikkoon. En ottanut reissulta kuvia, joten menköön tämä teksti julkaisuun ilman kuvia, ja lähes kuukausi itse tapahtuman jälkeen.            * * * Jalat on kipeät, mutta mieli iloinen. Juoksin kahdennentoista maratonini aurinkoisessa Turussa. Vieläkin on niin huikea fiilis, että taatusti tämä juoksu jää muistoihin todellisena hyvän mielen maratonina. Turkuun on aina mukava tulla. Jokirannan maisemat ovat minulle hyvinkin tuttuja, koska asuin kaupungissa yhdeksän vuotta. Tänä viikonloppuna Turussa oli maratonin lisäksi muutakin happeningia: olutfestivaalit ja Turbaani-kaupunkifestarit. Turun traagisesta terrori-iskusta tuli kuluneeksi 18.8. päivälleen vuosi, minkä vuoksi oli järjestetty myös kaksi mielenosoitusta. Kun käppäilin linja-autoasemalta Puutorin ohi jokirannan suuntaan, en voinut olla huomaamatta, että jotain poikkeuksellista on tekeillä. Poliisiautoja kulki ohi jatkuval