Ituja? No, nekin menettelee silloin tällöin, mutta aktiivisesti liikkuva vegaani tarvitsee vähän ravitsevampaa evästä.
Pidän todella paljon ruuanlaitosta. Varovaisesti uskallan sanoa kokkausta jopa harrastuksekseni. Keräilen vegeruokakirjoja, seuraan vegaaniruokablogeja ja kokeilen usein jotain uusia ohjeita. En ole kuitenkaan mikään hifistelijä, joka pipertää keittiössä tuntitolkulla. Pääasiassa kokkailen aika helppoja, nopeita ja mutkattomia ruokia. Viikonloppuisin voi sitten panostaa vähän enemmän, jos ehtii ja jaksaa.
Vapaapäivinä teen ruokaa vähän isompia satseja, joita sitten puputan pitkin viikkoa. Arkena ei aikataulut anna myöten siihen, että ryhtyisin työpäivän jälkeen tuusaamaan alusta alkaen esim. makaronilaatikkoa. Otan pakastimesta eineksiä tai lämmitän mikrossa jotain valmiiksi tehtyä ruokaa.
En tarvitse kahta lämmintä ruokaa päivässä. Yksi lämmin ateria riittää, tavallisesti päivällinen. Lounaan kuittaan syömällä tuorepuuroa tai voileivän. Juomapuoli hoituu mukillisella kahvia.
Olen utelias sen suhteen, mitä muut syövät. Luen blogien ruokapäiväkirjoja mielenkiinnolla ja kaupassa vakoilen salaa, mitä toisten ostoskoreista löytyy. Koska ruokapäiväkirjat ovat niin jänniä, kirjoitin ylös syömiseni kahtena päivänä viime viikolla. Valitsin yhden arkipäivän (tiistai) ja yhden viikonlopun päivän (lauantai), koska arjen sapuskat saattavat vähän poiketa viikonlopusta. Tässä tulos.
tiistai 31.10.
klo 6.30 aamiainen: Iso mukillinen kahvia kauramaidolla. Päärynätuorepuuro.
Päärynätuorepuuro on yksi suosikkiaamiaisistani. Ennen työpäivää pistelen puuroa, mysliä soijajogurtin kanssa tai tuhdin smoothien.
Klo 10.30 välipala töissä: Mukillinen kahvia ja Alpro Go On-mangorahka.
Klo 13.00 lounas töissä: Mukillinen kahvia ja reissumies, jossa täytteenä vegejuusto, savustettu soijaleikkele, salaatti, paprika.
Klo 17.00 päivällinen: myskikurpitsa-linssikeittoa, grahamleipä ja hummusta sekä belugalinssisalaatin jämät.
Klo 18.00 treeni: pk-juoksua 7 km
Klo 20.30 iltapala: mukillinen teetä, 2 palaa grahamleipää päällystettynä tahinilla, muussatulla avokadolla ja sormisuolalla. Muutama kurkkuviipale. 1/2 prk maustamatonta Alpron Go On-rahkaa, 1 banaani.
Klo 13.00 lounas: kahvia, täytetty leipä (omatekoista pestoa, salaattia, tofua).
Klo 17.00 päivällinen: spagetti, soijabolognese, tomaatti-sipulisalaatti.
Klo 19.00 treeni: pyhäinpäivän pitkis 13 km
Pitkän lenkin jälkeen sauna!
Klo 22.00 iltapala: mukillinen teetä, 2 palaa kauraleipää, pestoa, tofua, 1 tomaatti, 1/2 prk Provamel-soijarahkaa, 1 banaani.
Nämä kaksi esimerkkipäivää ovat aivan tyypillisiä minulle. Syön säännöllisesti ja omasta mielestäni terveellisesti. En ole viehtynyt sipsikaljaveganismiin. Kun harrastaa liikuntaa lähes päivittäin, tulee väkisinkin kiinnitettyä huomiota ateriarytmiin ja ruuan ravintoarvoon. En välitä makeista herkuista vaan pidän enemmän suolaisesta.
En niuhota ruuan kanssa. Olen sitä mieltä, että kun liikkuu paljon, voi syödäkin paljon. Olen kuullut, että jotkut fitness-urheilijat noudattavat tiukkaa ruokavaliota, johon kuuluu ruokien punnitsemista ja yksipuolista broilerin ja raejuuston kulutusta. Minua tuskastuttaa ajatuskin, että joutuisin punnitsemaan, mitä syön. Sellainen pingotus tappaa syömisen ilon.
Vaikka olenkin kuntoileva tervehenkinen ituhippi, osaan herkutellakin. Pari kertaa kuussa istun iltaa paremman puoliskoni seurassa. Avaamme pullon punaviiniä, syömme herkkuja ja katsomme sarjoja. Laitamme yleensä jotain meze-tyyppistä naposteltavaa, kuten viininlehtikääryleitä, rapeakuorista leipää, oliiveja, kukkakaaliwingsejä, hummusta jne.
Muistan erään keskustelun, jonka kävin taannoin sukulaiseni kanssa, kun hänelle selvisi, että olen ryhtynyt vegaaniksi. "Mitä sä oikein syöt?" hän parahti ällistyneenä. Monelle sekasyöjälle tuntuu mahdottomalta ajatella ruokavaliota, josta puuttuu muun muassa liha, kala, kananmuna ja kaikki maitotuotteet. "Vaikka mitä!" vastasin sukulaiselleni hymyillen. Vegaanisen ruokavalion mahdollisuudet aukenevat jokaiselle, joka vaivautuu ottamaan asioista selvää. Ei todellakaan tarvitse popsia pelkkiä ituja!
Pidän todella paljon ruuanlaitosta. Varovaisesti uskallan sanoa kokkausta jopa harrastuksekseni. Keräilen vegeruokakirjoja, seuraan vegaaniruokablogeja ja kokeilen usein jotain uusia ohjeita. En ole kuitenkaan mikään hifistelijä, joka pipertää keittiössä tuntitolkulla. Pääasiassa kokkailen aika helppoja, nopeita ja mutkattomia ruokia. Viikonloppuisin voi sitten panostaa vähän enemmän, jos ehtii ja jaksaa.
Vapaapäivinä teen ruokaa vähän isompia satseja, joita sitten puputan pitkin viikkoa. Arkena ei aikataulut anna myöten siihen, että ryhtyisin työpäivän jälkeen tuusaamaan alusta alkaen esim. makaronilaatikkoa. Otan pakastimesta eineksiä tai lämmitän mikrossa jotain valmiiksi tehtyä ruokaa.
En tarvitse kahta lämmintä ruokaa päivässä. Yksi lämmin ateria riittää, tavallisesti päivällinen. Lounaan kuittaan syömällä tuorepuuroa tai voileivän. Juomapuoli hoituu mukillisella kahvia.
Olen utelias sen suhteen, mitä muut syövät. Luen blogien ruokapäiväkirjoja mielenkiinnolla ja kaupassa vakoilen salaa, mitä toisten ostoskoreista löytyy. Koska ruokapäiväkirjat ovat niin jänniä, kirjoitin ylös syömiseni kahtena päivänä viime viikolla. Valitsin yhden arkipäivän (tiistai) ja yhden viikonlopun päivän (lauantai), koska arjen sapuskat saattavat vähän poiketa viikonlopusta. Tässä tulos.
tiistai 31.10.
klo 6.30 aamiainen: Iso mukillinen kahvia kauramaidolla. Päärynätuorepuuro.
Päärynätuorepuuro on yksi suosikkiaamiaisistani. Ennen työpäivää pistelen puuroa, mysliä soijajogurtin kanssa tai tuhdin smoothien.
Klo 10.30 välipala töissä: Mukillinen kahvia ja Alpro Go On-mangorahka.
Klo 13.00 lounas töissä: Mukillinen kahvia ja reissumies, jossa täytteenä vegejuusto, savustettu soijaleikkele, salaatti, paprika.
Klo 17.00 päivällinen: myskikurpitsa-linssikeittoa, grahamleipä ja hummusta sekä belugalinssisalaatin jämät.
Klo 18.00 treeni: pk-juoksua 7 km
Klo 20.30 iltapala: mukillinen teetä, 2 palaa grahamleipää päällystettynä tahinilla, muussatulla avokadolla ja sormisuolalla. Muutama kurkkuviipale. 1/2 prk maustamatonta Alpron Go On-rahkaa, 1 banaani.
Tahinilla ja avokadolla päällystetyt leivät ovat lemppari-iltapalaani.
Lauantai 4.11.
Klo 9.00 aamupala: kahvi, omenatarhan kaurapuuroa ja maapähkinävoita.
Klo 13.00 lounas: kahvia, täytetty leipä (omatekoista pestoa, salaattia, tofua).
Klo 17.00 päivällinen: spagetti, soijabolognese, tomaatti-sipulisalaatti.
Klo 19.00 treeni: pyhäinpäivän pitkis 13 km
Pitkän lenkin jälkeen sauna!
Klo 22.00 iltapala: mukillinen teetä, 2 palaa kauraleipää, pestoa, tofua, 1 tomaatti, 1/2 prk Provamel-soijarahkaa, 1 banaani.
Nämä kaksi esimerkkipäivää ovat aivan tyypillisiä minulle. Syön säännöllisesti ja omasta mielestäni terveellisesti. En ole viehtynyt sipsikaljaveganismiin. Kun harrastaa liikuntaa lähes päivittäin, tulee väkisinkin kiinnitettyä huomiota ateriarytmiin ja ruuan ravintoarvoon. En välitä makeista herkuista vaan pidän enemmän suolaisesta.
En niuhota ruuan kanssa. Olen sitä mieltä, että kun liikkuu paljon, voi syödäkin paljon. Olen kuullut, että jotkut fitness-urheilijat noudattavat tiukkaa ruokavaliota, johon kuuluu ruokien punnitsemista ja yksipuolista broilerin ja raejuuston kulutusta. Minua tuskastuttaa ajatuskin, että joutuisin punnitsemaan, mitä syön. Sellainen pingotus tappaa syömisen ilon.
Vaikka olenkin kuntoileva tervehenkinen ituhippi, osaan herkutellakin. Pari kertaa kuussa istun iltaa paremman puoliskoni seurassa. Avaamme pullon punaviiniä, syömme herkkuja ja katsomme sarjoja. Laitamme yleensä jotain meze-tyyppistä naposteltavaa, kuten viininlehtikääryleitä, rapeakuorista leipää, oliiveja, kukkakaaliwingsejä, hummusta jne.
Muistan erään keskustelun, jonka kävin taannoin sukulaiseni kanssa, kun hänelle selvisi, että olen ryhtynyt vegaaniksi. "Mitä sä oikein syöt?" hän parahti ällistyneenä. Monelle sekasyöjälle tuntuu mahdottomalta ajatella ruokavaliota, josta puuttuu muun muassa liha, kala, kananmuna ja kaikki maitotuotteet. "Vaikka mitä!" vastasin sukulaiselleni hymyillen. Vegaanisen ruokavalion mahdollisuudet aukenevat jokaiselle, joka vaivautuu ottamaan asioista selvää. Ei todellakaan tarvitse popsia pelkkiä ituja!
Kommentit
Lähetä kommentti