Siirry pääsisältöön

Kankaanpään maraton 2017 - tasaista reittiä maalaismaisemassa

Kilpailukausi on nyt sitten minun osaltani taputeltu. Kymmenes maraton takana. Palauttelen kipeitä koipiani ja laskeudun peruskuntokaudelle.

Tuttu kisapäivän jännitys hiipi vähitellen, kun aamulla hörpin kahvia ja kuulostelin oloani. Söin kunnon aamupalan, pakkasin vähän evästä mukaan ja lähdin ajamaan Kankaanpäähän, Niinisalon kylään.

Maratonpäivän aamiainen: omenakaurapuuroa ja maapähkinävoita sekä iso mukillinen tummapaahtokahvia kauramaidolla


Oli helppo löytää perille, koska opasteita ja liikenteenohjaajia oli riittävästi. Parkkipaikka löytyi vaivattomasti. Kilpailukeskuksena toimi Niinisalon alakoulu. Juoksijat pysyttelivät sisällä, koska ulkona oli niin kylmä, ettei siellä kukaan huvikseen halunnut seisoskella. Mittari näytti pikkupakkasta.

Startti sujui mukavasti ilman ruuhkaa. Lähtöajat oli porrastettu 15 minuutin välein, mikä oli hyvä ratkaisu. Ensin lähtivät kympin juoksijat, sitten puolimaratoonarit ja viimeisenä täyspitkän juoksijat. Reitti juostiin neljänä kierroksena, kukin kierros 10,55 km.

Alkutaival sujui kevyesti. Juoksu rullasi mukavasti 5.30 min/km vauhdilla. Katselin maalaismaisemaa. Kasvillisuus oli kuuran peitossa. Sää tuntui talviselta, mukavan raikkaalta.

Sain seuraakin. Minulle tuli juttelemaan mies, joka oli kahdeksannella maratonillaan ja kertoi aloittaneensa kestävyysjuoksuharrastuksen vasta 56-vuotiaana. Jonkin aikaa juoksimme yhtä matkaa keski-ikäisen pariskunnan (?) kanssa. Heidän kulkunsa oli kadehdittavan tasaista ja vaivattoman näköistä. He tähtäsivät 3.50 aikaan. Pariskunnan meno oli sen verran reipasta, että pian jäimme heistä jälkeen.

Puoleenväliin asti juoksuni oli kevyttä ja helppoa. Sitten alkoi askel painaa. Huikkasin seuranpitäjälle, että nyt alan hiukan himmata. Mies meni edelle. Minun kilometrivauhtini tippuivat jonnekin 5.45-5.50 kieppeille. Tunsin, että tämä ei ole ennätyspäivä. Keski-ikäinen pariskunta eteni kuin juna. Heidän selkänsä loittonivat koko ajan kauemmas. Minulle seuraa pitänyt mieskin oli jo kaukana. Kipu, väsymys ja ketutus olivat päällimmäisenä mielessä.

Taisin olla kolmatta kierrosta juoksemassa, kun näin jotain niin ällöttävää, etten ihan heti moista unohda. Kaksi mieskilpailijaa koukkasi reitin varrella maalaistalon pihaan, laskivat housunsa ja kyykistyivät isolle asialle. Siis suomeksi sanottuna kävivät kyykkypaskalla toisten pihassa. Kaikki ohikulkijat näkivät miesten puuhat, koska mitään näkösuojaa ei ollut. Jättivät vieläpä paskapaperit jälkeensä. Olin aika lailla tyrmistynyt.

Tiedän, että isompi hätä voi yllättää maratonilla, mutta ei tulisi mieleeni mennä ulostamaan toisten pihoille. Olisivat käyneet vaikka metsässä. Reitin varrella oli suojaista metsikköä, jossa olisi voinut käydä tarpeillaan kaikessa rauhassa. Mitähän mahtoi liikkua näiden herrasmiesten päässä? Tulivatko ajatelleeksi, että tänä päivänä kaikilla on älypuhelimet mukana joka paikassa? Että sekunnissa joku räpsäisee kuvan ja lataa sen saman tien sosiaaliseen mediaan. Olisiko kiva nähdä, kun somessa lähtee leviämään kuva itsestä paskalla punaisen tuvan pihassa?

Viimeisellä kierroksella yritin keskittää ajatukset muihin asioihin kuin jalkojen kipuun ja jäljellä oleviin kilometreihin. Viimeisellä huoltopisteellä minulle hihkaistiin, että maaliin on enää kolme kilometriä. Sain siitä tiedosta lisää voimia. Keräsin itseni ja aloitin loppukirin. Sain kiristettyä vauhdin 5.20 tuntumaan. Viimeinen kilometri tuntui loputtoman pitkältä. Eikö se koulu jo näy? Nyt sen pitäisi jo näkyä.

Saavuin koululle maaliin ajassa 3.58.54. Olen tosi tyytyväinen juoksuuni. Tavoitteena oli juosta ehjä ja tasainen kisa, ja onnistuin siinä. Vatsavaivoja ei tällä kertaa tullut. Kaikki meni hyvin. Tähän on hyvä päättää kisakausi.

Kankaanpään maratonilla järjestelyt toimivat hyvin. Vessajonoja ei ollut. Pieni puute oli minusta se, että tavarat jätettiin liikuntasaliin, joka oli muutettu pukuhuoneeksi. Valvottua tavaroiden säilytystä ei ollut. Kaikille juoksijoille tarjottiin kisan jälkeen hernesoppaa, mutta minä olin reissussa omilla eväillä. Tuskinpa siellä olisi ollut vegaanista vaihtoehtoa.

Niinisalon koulu oli jotenkin hellyttävällä tavalla nukkavieru. Rakennus oli vanha, eikä sitä varmaan paljon ole korjailtu vuosien saatossa. Olin huvittunut, kun näin seinällä juhlalliset Suomen presidenttien kuvat kehystettyinä. Luulin, ettei näitä ole tänä päivänä enää missään.


                                                   Presidenttien pönötyskuvia koulun seinällä


Tapahtumassa oli samanlaista sympaattista kotikutoisuutta. Kaikenlainen karnevaalimeininki puuttui täysin. Ei yleisöä, ei bändejä, ei oikein mitään. Kannustajia oli reitin varrella vain muutama. En tietenkään odottanutkaan, että Niinisalon taajamassa kehitettäisiin maratonpäivänä huikeat tsembalot. Kankaanpää ei ole Tukholma tai Lontoo.

Kokemuksena tälllainen maalaismaraton oli minulle uusi ja erilainen. Olen tottunut siihen, että yleisöä on ja että maisemat vaihtuvat. Reitillä oli puuduttava maantieosuus, joka tuntui etenkin viimeisellä kierroksella henkisesti koettelevalta.

Kankaanpään maratonia suosittelen lämpimästi ainakin niille, jotka hinkuvat nopeita aikoja. Reitti on erittäin tasainen ja helposti juostava.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin minusta tuli ituhippi

Edellisessä postauksessa pohdiskelin sitä, voinko kutsua itseäni vegaaniksi, kun teen silloin tällöin ostopäätöksiä, joita puhdasoppinen vegaani ei tekisi. Sanan varsinaisessa merkityksessä en siis tosiaan ole vegaani, koska ostan ja käytän villaa, untuvaa ja nahkaa. Pyrin kuitenkin välttämään kulutuksessani kaikkea eläinperäistä. Kaksi vuotta sitten aloitin täysin vegaanisen ruokavalion. En syö lihaa, kananmunia, maitotuotteita enkä mitään muutakaan eläinkunnan tuotetta. Tässä postauksessa kerron omat perusteluni, miksi siirryin kohti vegaanista elämäntapaa. Palaan ensin ajassa taaksepäin. Olin nuori lukiolaistyttö, kun veganismi löysi tiensä Suomeen ja omassa koulussani muutama nuori ryhtyi vegaaniksi. Elettiin kai vuotta -96 tai -97. Ne muutamat lukion vegaaninuoret olivat kirjaimellisesti ituhippejä. Heille naureskeltiin ja heitä ivattiin, julkisesti ja selän takana. Erään kerran ituhippinuoret järjestivät hieman koomisen mielenosoituksen McDonald´sin edessä. En muista, mi

Finlandia Marathon 2017 - ei hintansa väärti

Eilen 16.9. juoksin kuluvan vuoden kolmannen maratonin Jyväskylässä. Kuten otsikosta voi päätellä, tapahtuma oli lievä pettymys. Reitti oli kokonaan asfalttipäällysteinen kevyen liikenteen väylä, Rantaraitti. Yksi kierros oli 10,55 km eli neljä kertaa kipaistiin Jyväsjärvi ympäri. Tykkäsin reitistä. Järjestäjä mainostaa reitin olevan kaunis ja tasainen, mikä pitääkin paikkansa. Ainoa tylsempi osuus on parin kilometrin pätkä kierroksen loppupäässä. Tuo pätkä juostiin Vaajakosken moottoritien varressa. Kyseinen pätkä tuntui puuduttavalta ja vähän raskaaltakin, koska piti juosta vastatuuleen. Tuttu selviytymispaketti oli mukana tälläkin kilpailureissulla: laastarit, särkylääke ja suolatabletit. Kisakeskukseen oli helppo löytää opasteiden ansiosta. Kaikki oli lähellä ja selkeästi merkitty: numeroiden jako, pukuhuoneet jne. Hallissa porukka istuskeli ja odotti starttia. Tunnelma oli jotenkin vaisu. Hetken istuskeltuani hoksasin, mistä vaisuus johtuu: ei ollut pirteitä juontajia,

Paavo Nurmi Marathon 2018

Kirjoitin kisaraportin Paavo Nurmelta heti juoksun jälkeisenä päivänä, mutta teksti unohtui luonnoslaatikkoon. En ottanut reissulta kuvia, joten menköön tämä teksti julkaisuun ilman kuvia, ja lähes kuukausi itse tapahtuman jälkeen.            * * * Jalat on kipeät, mutta mieli iloinen. Juoksin kahdennentoista maratonini aurinkoisessa Turussa. Vieläkin on niin huikea fiilis, että taatusti tämä juoksu jää muistoihin todellisena hyvän mielen maratonina. Turkuun on aina mukava tulla. Jokirannan maisemat ovat minulle hyvinkin tuttuja, koska asuin kaupungissa yhdeksän vuotta. Tänä viikonloppuna Turussa oli maratonin lisäksi muutakin happeningia: olutfestivaalit ja Turbaani-kaupunkifestarit. Turun traagisesta terrori-iskusta tuli kuluneeksi 18.8. päivälleen vuosi, minkä vuoksi oli järjestetty myös kaksi mielenosoitusta. Kun käppäilin linja-autoasemalta Puutorin ohi jokirannan suuntaan, en voinut olla huomaamatta, että jotain poikkeuksellista on tekeillä. Poliisiautoja kulki ohi jatkuval