Siirry pääsisältöön

Ennätysten tavoittelusta

Pohdin aika usein, mikä motivoi minua juoksemaan. Motivaatiotekijöitä on useita. Jokaisesta voisi varmaan kirjoittaa ihan oman postauksen. Ajattelin tällä kertaa ruotia ennätysten jahtaamista.

Kuvittelin todella pitkään, että en ole kilpailuhenkinen ihminen enkä näin ollen myöskään mikään urheilijatyyppi. Oikeastaan vasta sitten kun huomasin, että saan vähitellen parempia tuloksia, oli pakko tunnustaa, että minussakin piilee kilpailuhenki ja ennätysten himo. Haluan, että tuloslistassa nimeni on siellä paremmalla puolella eikä häntäpäässä.

Muutama vuosi sitten tavoittelin neljän tunnin alitusta maratonilla. Neljä tuntia alittui ensimmäisen kerran vuonna 2015 HCM:lla. Sitten asetin pitkän tähtäimen tavoitteeksi 3.45 ajan maratonilla. Entäs sitten jos tai kun joskus pääsen tuohon tavoitteeseen? Mikä on seuraava tavoite? 3.30? Olenko koskaan tyytyväinen?

Ennätysjahti tuo harjoitteluun ryhtiä ja kisoihin fiilistä, vähän jännitystäkin. Toisaalta ennätyksen perässä juokseminen voi aiheuttaa paineita, suorittamista ja pettymystä. Sattuipa mieleeni eräs ruotsalaismies, jonka rinnalla kipitin Tukholman maratonilla viime vuonna. Olimme juuri kaartamassa stadionin portista sisään kohti maalia. Stadionin portilla miehelle hurrattiin ja häntä tsempattiin. Taisi olla hänen perheensä, joka vaikutti vilpittömästi iloiselta hänen puolestaan. Vilkaisin syrjäsilmällä miestä ja näin hänen ilmeensä. Hän näytti kireältä ja kärsivältä. Suupielet kireinä hän sihahti kannustajilleen ruotsiksi, että paskanmarjat, kaksi minuuttia jäljessä tavoitteesta tai jotain sinnepäin. Mies kirosi ja vaikutti synkältä. Vilkaisin nopeasti hänen perhettään ja ennen kuin käännyin stadionille, ehdin nähdä heidän hämmentyneet kasvonsa.

Tuo pingottunut ruotsalainen maratoonari jäi mieleeni, vaikka tapaus oli vain nopea ohikiitävä hetki kisan loppusuoralla. Onko juoksu tosiaan pilalla, jos loppuaika onkin pari minuuttia huonompi? Mitä väliä sillä on? Eikö voi iloita siitä, että pääsi kuitenkin maaliin ja vieläpä hyvällä ajalla? Ja pitääkö kisa ottaa niin tosissaan, että tiuskii läheisilleen, jotka ovat vaivautuneet paikan päälle tsemppaamaan?

Pelkään, että jos alan treenata liian tosissani ennätysnumerot silmissäni, juoksusta tulee totista ja  teknistä suorittamista. Lähden kilpailuihin aina jokin tavoite mielessäni. Joskus se tavoite on vain nauttia matkasta. Joskus tavoitteena on ennätyksen parantaminen. Yleensä kisat sujuvat parhaiten silloin, kun lähden rennolla fiiliksellä enkä juurikaan välitä loppuajasta.

Pieleen menneitä kisoja osuu jokaisen kohdalle, myös minun. Kun juoksu on mennyt täysin vastoin suunnitelmaani, ajattelen, että olen kuitenkin vain tavallinen tallaaja, peruskuntoilija. En ole kilpaurheilija, jolla on kisoissa paljon pelissä. Jos juoksen vaikka 15 minuuttia tavoitettani hitaammin, ei se ketään kiinnosta. Kisoja tulee ja kisoja menee.

Niin ajattelin myös viime viikolla Jyväskylässä. Loppuaikani 4.00 oli kaukana ennätyksestä, mutta en jäänyt märehtimään asiaa. 3.45 maratonaika ei ehkä tule tänä vuonna eikä välttämättä ensi vuonnakaan. Entä sitten? Iloitsen jokaisesta kilpailusta, varsinkin jokaisesta ehjästä juoksusta. Kilpailun tunnelma ja itsensä voittaminen on sittenkin tärkeämpää kuin uusi ennätysaika. Kuulostaa lattealta, mutta näin se on minun kohdallani.

Tänä vuonna juoksen neljä maratonia. Jos terveyttä riittää, ensi vuonna juoksen viisi. Jokaisen maratonin ei tarvitse olla ennätysjuoksu. Joskus kilpailuun voi mennä treenin kannalta, niin kuin juoksisi pitkää lenkkiä. Eipähän tarvitse pakkomielteisesti tuijottaa kilometrivauhteja ja sykkeitä. Voi vaikka turista muiden kanssa samalla kun taittaa pitkää matkaa. Voi nauttia maisemista. Ja ehtii hyvin kiittää kannustajia hymyllä ja vilkutuksella.

Lopuksi vielä sitaatti kirjasta Juoksijan sydän. Luin tämän opuksen aivan hiljattain ja suosittelen tätä kaikille kestävyysjuoksuun hurahtaneille. Kirjan on kirjoittanut ruotsalainen juoksijalahjakkuus Markus Torgeby. Teos on hänen omaelämänkertansa.



"Monille juoksemisesta tulee helposti kuluttamista, jotain mikä pitää kirjata ja ylittää. Yksi suoritus elämässä, joka muutenkin on jo sitä. Minusta se on väärää ajattelua. Liikkumisen vapaus katoaa, jos se latistetaan joksikin vertailtavaksi. Siitä tulee byrokratiaa, yhdellä polulla kulkemista.

   Juokseminen on vapaan ihmisen liikettä. Ei siinä tarvita mitään hallintoa tai härveleitä, pitää vain vetää kengät jalkaan ja lähteä liikkeelle. Löytää. Antaa veren kiertää. Kaikki kirkastuu silloin."


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin minusta tuli ituhippi

Edellisessä postauksessa pohdiskelin sitä, voinko kutsua itseäni vegaaniksi, kun teen silloin tällöin ostopäätöksiä, joita puhdasoppinen vegaani ei tekisi. Sanan varsinaisessa merkityksessä en siis tosiaan ole vegaani, koska ostan ja käytän villaa, untuvaa ja nahkaa. Pyrin kuitenkin välttämään kulutuksessani kaikkea eläinperäistä. Kaksi vuotta sitten aloitin täysin vegaanisen ruokavalion. En syö lihaa, kananmunia, maitotuotteita enkä mitään muutakaan eläinkunnan tuotetta. Tässä postauksessa kerron omat perusteluni, miksi siirryin kohti vegaanista elämäntapaa. Palaan ensin ajassa taaksepäin. Olin nuori lukiolaistyttö, kun veganismi löysi tiensä Suomeen ja omassa koulussani muutama nuori ryhtyi vegaaniksi. Elettiin kai vuotta -96 tai -97. Ne muutamat lukion vegaaninuoret olivat kirjaimellisesti ituhippejä. Heille naureskeltiin ja heitä ivattiin, julkisesti ja selän takana. Erään kerran ituhippinuoret järjestivät hieman koomisen mielenosoituksen McDonald´sin edessä. En muista, mi

Finlandia Marathon 2017 - ei hintansa väärti

Eilen 16.9. juoksin kuluvan vuoden kolmannen maratonin Jyväskylässä. Kuten otsikosta voi päätellä, tapahtuma oli lievä pettymys. Reitti oli kokonaan asfalttipäällysteinen kevyen liikenteen väylä, Rantaraitti. Yksi kierros oli 10,55 km eli neljä kertaa kipaistiin Jyväsjärvi ympäri. Tykkäsin reitistä. Järjestäjä mainostaa reitin olevan kaunis ja tasainen, mikä pitääkin paikkansa. Ainoa tylsempi osuus on parin kilometrin pätkä kierroksen loppupäässä. Tuo pätkä juostiin Vaajakosken moottoritien varressa. Kyseinen pätkä tuntui puuduttavalta ja vähän raskaaltakin, koska piti juosta vastatuuleen. Tuttu selviytymispaketti oli mukana tälläkin kilpailureissulla: laastarit, särkylääke ja suolatabletit. Kisakeskukseen oli helppo löytää opasteiden ansiosta. Kaikki oli lähellä ja selkeästi merkitty: numeroiden jako, pukuhuoneet jne. Hallissa porukka istuskeli ja odotti starttia. Tunnelma oli jotenkin vaisu. Hetken istuskeltuani hoksasin, mistä vaisuus johtuu: ei ollut pirteitä juontajia,

Paavo Nurmi Marathon 2018

Kirjoitin kisaraportin Paavo Nurmelta heti juoksun jälkeisenä päivänä, mutta teksti unohtui luonnoslaatikkoon. En ottanut reissulta kuvia, joten menköön tämä teksti julkaisuun ilman kuvia, ja lähes kuukausi itse tapahtuman jälkeen.            * * * Jalat on kipeät, mutta mieli iloinen. Juoksin kahdennentoista maratonini aurinkoisessa Turussa. Vieläkin on niin huikea fiilis, että taatusti tämä juoksu jää muistoihin todellisena hyvän mielen maratonina. Turkuun on aina mukava tulla. Jokirannan maisemat ovat minulle hyvinkin tuttuja, koska asuin kaupungissa yhdeksän vuotta. Tänä viikonloppuna Turussa oli maratonin lisäksi muutakin happeningia: olutfestivaalit ja Turbaani-kaupunkifestarit. Turun traagisesta terrori-iskusta tuli kuluneeksi 18.8. päivälleen vuosi, minkä vuoksi oli järjestetty myös kaksi mielenosoitusta. Kun käppäilin linja-autoasemalta Puutorin ohi jokirannan suuntaan, en voinut olla huomaamatta, että jotain poikkeuksellista on tekeillä. Poliisiautoja kulki ohi jatkuval