Siirry pääsisältöön

Taustaa

Aloitin juoksemisen joskus vuosituhannen vaihteessa. Lenkkeilyni ei ollut todellakaan kovin tavoitteellista. Hölkkäilin muutaman kilometrin lenkkejä ehkä pari kertaa viikossa.

Vähitellen alkoi mielessä kyteä haave maratonista. Kaupunkimaratonit olivat tuolloin muodissa. Tukholman maratonille seilasi Suomesta sadoittain juoksijoita. Minäkin unelmoin, että olisipa joskus hienoa juosta maraton Tukholmassa.

Kesällä 2006 sain päähäni, että ensi kesänä juoksen maratonin. Täyspitkän, ei mitään puolikasta. Kaipasin harrastukseen jotain tavoitetta, johon pyrkiä. Harjoittelin vuoden päivät ensimmäistä maratonia varten. Juoksin sen Turussa kesällä 2007. Paavo Nurmi maraton taittui aikaan 4.27.

Jäin välittömästi koukkuun. Seuraavana vuonna juoksin Helsinki City Marathonin aikaan 4.41. Juoksu oli tuskainen, ja aika on huonoin tähän mennessä.

Sitten tulikin monen vuoden tauko tavoitteelliseen juoksuharrastukseen. Maratonharjoittelu alkoi maistua puulta. Juoksin kerran tai kaksi kertaa viikossa, ja kilometrimäärät vähenivät huomattavasti. Aloin käydä enemmän salilla.

Välivuosiin mahtui myös kaksi raskautta ja kaksi synnytystä. Esikoinen syntyi vuonna 2009 ja kuopus 2013.


Toisen lapsen syntymän jälkeen juoksukipinä syttyi uudelleen. Lähdin lenkille viikko synnytyksen jälkeen. Aloin treenata puolimaratonia varten. Juoksin puolimaratonin Ruissalojuoksuissa syksyllä
2013, kun kuopus oli noin kahdeksan kuukauden ikäinen. Aika oli muistaakseni 2.02.

Treenasin into piukassa maratonille. Juoksin Tampere maratonin loppukesällä 2014 aikaan 4.01. Edellisestä maratonista olikin aikaa kuusi vuotta.

Mietin tuolloin, että yksi maraton vuodessa riittää. Kesällä 2015 juoksin Helsinki City Maratonilla ensimmäisen kerran alle neljän tunnin. Nettoaika oli 3.59. Kyseinen maraton oli vaikein kaikista tähän mennessä juoksemistani. Aurinko paistoi suoraan pilvettömältä taivaalta, ja lämpöasteet kipusivat hellelukemiin.

Viime vuonna toteutin pitkäaikaisen unelmani ja juoksin Tukholman maratonin (3.57). Juoksuinto sen kuin kasvoi ja ilmoittauduin vielä syysmaratonille. Vantaan maraton kulki aikaan 3.49, mikä on tähänastinen ennätykseni.

Kuluvana vuonna olen juossut Tukholmassa (3.57), ja haluaisin juosta tänä vuonna vielä kolme täyspitkää maratonia. Aion juosta jatkossa viisi maratonia vuodessa, kunnes olen juossut kaiken kaikkiaan sata maratonia. Jos tuohon tavoitteeseen pääsen, olen yli viisikymppinen sitten kun starttaan sadannelle maratonille.

Tulevana lauantaina 12.8. olen taas lähtöviivalla. Helsinki City Marathon on minulle kahdeksas maraton.


Olen varmaan aika tyypillinen pitkän matkan juoksija. Pikamatkoilla olen aina ollut tosi surkea. En ole koskaan osallistunut edes 10 kilometrin juoksuihin. 20 km on lyhyin matka, jolla olen kilpaillut. Lempimatkani on maraton. Puolimaratonejakin olen juossut useita, mutta tunnen, että maratonilla saa todella haastaa itsensä. Viimeksi kun juoksin puolimaratonin Turussa kuluvan vuoden heinäkuussa, minusta tuntui, että vasta kymmenen kilometrin jälkeen pääsin kunnolla vauhtiin. Maraton on sen verran pitkä matka, että siinä kerkiää hiukan tunnustella juoksuaan ja miettiä vauhdinjakoa.

Toivottavasti sää suosii Helsingissä tulevana lauantaina!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näin minusta tuli ituhippi

Edellisessä postauksessa pohdiskelin sitä, voinko kutsua itseäni vegaaniksi, kun teen silloin tällöin ostopäätöksiä, joita puhdasoppinen vegaani ei tekisi. Sanan varsinaisessa merkityksessä en siis tosiaan ole vegaani, koska ostan ja käytän villaa, untuvaa ja nahkaa. Pyrin kuitenkin välttämään kulutuksessani kaikkea eläinperäistä. Kaksi vuotta sitten aloitin täysin vegaanisen ruokavalion. En syö lihaa, kananmunia, maitotuotteita enkä mitään muutakaan eläinkunnan tuotetta. Tässä postauksessa kerron omat perusteluni, miksi siirryin kohti vegaanista elämäntapaa. Palaan ensin ajassa taaksepäin. Olin nuori lukiolaistyttö, kun veganismi löysi tiensä Suomeen ja omassa koulussani muutama nuori ryhtyi vegaaniksi. Elettiin kai vuotta -96 tai -97. Ne muutamat lukion vegaaninuoret olivat kirjaimellisesti ituhippejä. Heille naureskeltiin ja heitä ivattiin, julkisesti ja selän takana. Erään kerran ituhippinuoret järjestivät hieman koomisen mielenosoituksen McDonald´sin edessä. En muista, mi

Finlandia Marathon 2017 - ei hintansa väärti

Eilen 16.9. juoksin kuluvan vuoden kolmannen maratonin Jyväskylässä. Kuten otsikosta voi päätellä, tapahtuma oli lievä pettymys. Reitti oli kokonaan asfalttipäällysteinen kevyen liikenteen väylä, Rantaraitti. Yksi kierros oli 10,55 km eli neljä kertaa kipaistiin Jyväsjärvi ympäri. Tykkäsin reitistä. Järjestäjä mainostaa reitin olevan kaunis ja tasainen, mikä pitääkin paikkansa. Ainoa tylsempi osuus on parin kilometrin pätkä kierroksen loppupäässä. Tuo pätkä juostiin Vaajakosken moottoritien varressa. Kyseinen pätkä tuntui puuduttavalta ja vähän raskaaltakin, koska piti juosta vastatuuleen. Tuttu selviytymispaketti oli mukana tälläkin kilpailureissulla: laastarit, särkylääke ja suolatabletit. Kisakeskukseen oli helppo löytää opasteiden ansiosta. Kaikki oli lähellä ja selkeästi merkitty: numeroiden jako, pukuhuoneet jne. Hallissa porukka istuskeli ja odotti starttia. Tunnelma oli jotenkin vaisu. Hetken istuskeltuani hoksasin, mistä vaisuus johtuu: ei ollut pirteitä juontajia,

Kankaanpään maraton 2017 - tasaista reittiä maalaismaisemassa

Kilpailukausi on nyt sitten minun osaltani taputeltu. Kymmenes maraton takana. Palauttelen kipeitä koipiani ja laskeudun peruskuntokaudelle. Tuttu kisapäivän jännitys hiipi vähitellen, kun aamulla hörpin kahvia ja kuulostelin oloani. Söin kunnon aamupalan, pakkasin vähän evästä mukaan ja lähdin ajamaan Kankaanpäähän, Niinisalon kylään. Maratonpäivän aamiainen: omenakaurapuuroa ja maapähkinävoita sekä iso mukillinen tummapaahtokahvia kauramaidolla Oli helppo löytää perille, koska opasteita ja liikenteenohjaajia oli riittävästi. Parkkipaikka löytyi vaivattomasti. Kilpailukeskuksena toimi Niinisalon alakoulu. Juoksijat pysyttelivät sisällä, koska ulkona oli niin kylmä, ettei siellä kukaan huvikseen halunnut seisoskella. Mittari näytti pikkupakkasta. Startti sujui mukavasti ilman ruuhkaa. Lähtöajat oli porrastettu 15 minuutin välein, mikä oli hyvä ratkaisu. Ensin lähtivät kympin juoksijat, sitten puolimaratoonarit ja viimeisenä täyspitkän juoksijat. Reitti juostiin neljänä kierr